Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja uputila zahtjev za dolazak ruske inspekcije

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja saopćila je danas da je 4. augusta, posredstvom Ambasade Ruske Federacije u BiH, dobila informaciju o privremenoj zabrani izvoza voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju

5. Aug 2016. | 15:05 | Dž.A.
Produce_grower_potato

Ista informacija je tokom jučerašnjeg dana, kako se navodi,  objavljena na zvaničnom sajtu Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije.

U saopćenju Uprave se navodi da je ruska strana posebno zabrinuta zbog povećanja obima izvoza voća i povrća u Rusku Federaciju u ovoj godini, iz tih razloga su posebno zainteresovani za fitosanitarni sistem u BiH, kao i za cjelokupnu proizvodnju voća i povrća u BiH.

“Želimo posebno da ukažemo da zdravstvenu ispravnost voća i povrća prate entitetske laboratorije, a fitosanitarne certifikate izdaju fitosanitarni inspektori koji su u entiteskoj nadležnosti kao i to da su entitetski organi i institucije dio fitosanitarnog sistema  u BiH”, navodi se u saopćenju.

U svojstvu kontakt tačke za međunarodnu saradnju, a po nalogu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, Uprava je tokom dana uputila zahtjev za  hitan dolazak inspektora Ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor kako bi se uvjerili u funkcionisanje fitosanitarnog sistema u BiH kao i  u obim  proizvodnje voća i povrća, ali i u mogućnosti povećane isporuke tih proizvoda.

“Takođe smo zatražili i hitno stavljanje van snage privremene zabrane uvoza voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju imajući u vidu  da je ova zabrana došla iznenada i da već ima značajan broj pošiljaka koje su pripremljene i spremne za otpremu”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Uprava  pismom od 13. jula 2016. godine obavjestila rusku stranu da je spremna da prihvati inspekciju ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, ali ruska strana u svom dopisu nije predložila bilo kakve  termine dolaska.

“Ovo ističemo jer je u javnost izašla informacija da bh. strana nije prihvatila inspekciju ruske strane”, saopćeno je iz Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.

 

(FENA)

Na vrh