USAID-ova podrška za jači nastup bh. industrije autodijelova na njemačkom tržištu

28. Mar 2018. | 10:27 | NV
14744

Kompanije iz automobilske industrije će u sklopu Projekta razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) kojeg finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) dobiti sredstva za usavršavanje proizvodnih procesa i pristup inostranim tržištima.

Ugovorom koji su jučer u Privrednoj komori Federacije BiH potpisali predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić i direktor WHAM projekta Boris Maslo pruža se podrška projektu “Razvoj automobilske industrije – The Development of the subsector of the metal industry – the automotive industry of the Federation B&H”.

Ovim projketom koji je podržala i Vlade Federacije BiH otvoren je Ured PK FBiH u sklopu Foruma Autovision, Wolfsburg AG radi stvaranja pretpostavki za značajnije učešće bh. proizvođača automobilskih dijelova u Volkswagenu i drugim njemačkim proizvođačima automobila.

Jašarspahić je kazao da će se sredstvima podrške kroz USAID-ov WHAM projekt kompanijama omogućiti kvalitetna promocija, stručna edukacija, te njihova priprema u smislu ispunjvanja neophodnih standarda.

Projekt među ostalim podržava marketinške aktivnosti i pripremu zajedničkog nastupa na Međunarodnom sajmu dobavljača – International Suppliers Fair (IZB) 2018. koji se u oktobru održava u Wolfsburgu.

“Iznos od 116.000 KM ustvari treba da pokrije određene marketinške aktivnosti i promociju tih kompanija na tržištima. Iznos je više simboličan, koliko je nama bitnija podrška jedne ovako snažne i relevantne međunarodne institucije koja je prepoznala značaj našeg projekta”, naveo je Jašarspahić govoreći o vrijednosti potpisanog ugovora.

WHAM projekt dizajniran je na način da stimulira kreiranje novih radnih mjesta kroz unapređenje trgovinske integracije BiH i ekspanzije na tržišta EU i regionalna tržišta. Prioritet i fokus projekta su brzorastuća, izvozno orijentisana preduzeća, s ciljem proširenja kapaciteta, pristupa novim tržištima i sposobnosti generiranja novih radnih mjesta.

 

NV / indikator.ba

Na vrh