Uskoro bratimljenje općina Stari grad Sarajevo i Stari grad Beograd

5. Oct 2017. | 17:59 | O. H.
IMG_2251

U Sarajevu je danas održana prezentacija turističkih sadržaja koje gostima nudi Turistička organizacija Beograda. Pored predstavnika Organizacije prisutnima se obratio i ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukičević, kao i predstavnici avioprevoznika Air Srbija i predstavnik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Govoreći o Beogradu i turističkoj ponudi grada na ušću Save u Dunav naglašeno je da se puno investira u poboljšanje turističke ponude te da dugogodišnji napori na tom planu već daju rezultate čemu u prilog govori podatak da je prošle godine aerodrom “Nikola Tesla” zabilježio rekordan broj letova, a da je u prvih šest mjeseci tekuće godine u Beogradu evidentirano preko milion noćenja.

Domaćini naglašavaju da su gosti iz Bosne i Hercegovina već pet godina unazad u privh pet po broju dolazaka u Beograd koji godišnje bilježi preko 700 manifestacija od čega su 200 kulturne.

Govoreći o značaju komunikacije između dva grada i dvije države ambasador Srbije u Sarajevu Stanimir Vukičević najavio je da će uskoro biti završene formalne radnje bratimljenja općina stari grad u Beogradu i Sarajevu te da je ove godine zabilježen rast od sedam do deset posto u turističkoj razmjeni između dvije zemlje.

Kao šanse za region i zajedničku prezentaciju prema svjetskim tržištima ambasador je istaknuo zimski turizam, rafting, zdravstveni, historijski i eko turizam posebno naglašavajući značaj usmjeravanja prema kineskom tržištu.

Predstavnici Air Srbija priliku su iskoristili da najave skoro pokretanje dodatne linije na relaciji Sarajevo Beograd ističući kako broj putnika na relaciji stalno raste.

Predstavnici Turističke zajednice Kantona Sarajevo zahvalili su se gostima i najavili da će uskoro njihovi predstavnici moći posjetiti Beograd i predstaviti turističku ponudu Sarajeva.

Turistički radnici oba grada dobili su priliku da se upoznaju predstave svoje proizvode i usluge.

 

NV

Na vrh