Uskoro počinje izgradnja biciklističke staze u Sarajevu

Na inicijativu Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo u Zavodu za planiranje razvoja KS-a održan je 31. oktobra sastanak o izgradnji biciklističkih staza u KS-u, u čijem radu su učestvovali predstavnici Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, Gradske uprave te gradskih općina

4. Nov 2014. | 14:51 | S.K
31174

Uime Općine Centar Sarajevo sastanku je prisustvovala Đenita Bogunić-Kešelj, šefica odsjeka za komunalne poslove, saopćeno je iz Općine Centar.

Ministar saobraćaja KS-a Jusuf Bubica je podsjetio da je Direkcija za puteve KS-a nosilac aktivnosti izgradnje staza te da su općine nadležne za izdavanje urbanističkih i građevinskih odobrenja za šta je potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose.

Hajrudin Omerbegović iz Zavoda za planiranje razvoja KS-a je prezentirao projekt pod nazivom ''Biciklističke staze na području Kantona Sarajevo u planskoj dokumentaciji'', koji predviđa izgradnju biciklističkih staza od Kozije ćuprije u Starom Gradu do Rimskog mosta na Ilidži.

Na području općine Centar ovim planskim dokumentom je, osim glavne biciklističke staze duž rijeke Miljacke, planirana izgradnja biciklističkih staza u naselju Koševo i na Betaniji.

Direktor Direkcije za puteve KS Adem Zolj je kazao da u evropskim gradovima oko 30 posto stanovništva koristi bicikl za prevoz do posla, te da bi takav način transporta u Sarajevu rasteretio postojeću saobraćajnu infrastrukturu.

“S Općinom Ilidža smo, nakon okončanja izrade projektne dokumentacije, potpisali sporazum za izgradnju biciklističke staze na njihovom području, za šta smo obezbijedili 300.000 KM”, rekao je Zolj i dodao da je nakon izgradnje staza duž longitudinale u planu izgradnja staza i duž saobraćajnih transverzala.

“Očekujemo da ćemo naredne godine imati kilometre biciklističkih staza u našem gradu”, kazao je Zolj.

Gradska uprava će s Direkcijom za ceste KS ove sedmice potpisati sporazum za izgradnju biciklističke staze od Nedžarića do Otoke, čiju realizaciju treba započeti u decembru ove godine.

“Za tu namjenu sredstva u iznosu 800.000 KM popola su obezbijedili Gradska uprava i Direkcija za puteve KS. Završetak ove faze očekujemo u proljeće naredne godine”, kazao je pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove Hamdo Karić i dodao da će ubrzo biti završen i glavni projekt izgradnje biciklističke staze od Otoke do mosta Skenderija.

Na sastanku je zaključeno da sa projektom izgradnje biciklističkih staza u Kantonu Sarajevo treba aplicirati za sredstva Evropske unije, te da svi nivoi vlasti u budžetima za narednu godinu planiraju potrebna sredstva za realizaciju ovog važnog projekta.

Direkcija za puteve će oformiti tim kojeg će činiti predstavnici svih nivoa vlasti koji su aktivno uključeni u izgradnju biciklističkih staza.

(Agencija FENA)

Na vrh