Uskoro povećanje broja letova s Tuzlanskog aerodroma

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas Plan poslovanja JP “Međunarodni aerodrom Tuzla” d.o.o. za 2015. godinu prema kojem su aktivnosti najvećim dijelom usmjerene ka ispunjavanju tehničkih, kadrovskih i infrastrukturnih pretpostavki za uspostavu baze aviokompanije Wizz Air

31. Mar 2015. | 14:49 | A.D
38597

Realizacijom aktivnosti planiranih u ovoj godini bit će osiguran zadovoljavajući nivo tehničke i kadrovske opremljenosti, a što će za cilj imati postizanje maksimalne sigurnosti prihvata i otpreme zrakoplova, putnika, prtljaga i robe.

Također, otvaranjem novih linija Tuzlanski kanton će biti povezan sa svim najznačajnijim destinacijama u Evropi.

"U ovom trenutku s Međunarodnog aerodroma Tuzla polijeću avioni na pet destinacija – Gothenburg, Malmo, Basel, Dortmund i Eindhoven, a od šestog mjeseca ove godine bit će povećan broj destinacija", rekao je na pres-konferenciji direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifat Karasalihović.

Ističe da će planirano povećanje obima saobraćaja, praćeno povećanim brojem letova i prevezenih putnika, uvjetovati u narednom periodu potrebu za značajnim upošljavanjem, kao i ulaganjem u stručno osposobljavanje zaposlenika.

Također, kazao je da će akcionim planom, potvrđenim od Wizz-a, biti neophodno izvršiti tehnička poboljšanja sistema rasvjete zbog uticaja magle u zimskim mjesecima, što za posljedicu ima otkazivanje letova.

Kako je rečeno, stacioniranje najmanje jednog zrakoplova 24 sata na Aerodromu, i s ukupno 21 letom sedmično (po tri leta svakog dana u sedmici), zahtijevat će otvorenost Aerodroma od 5 do 23 sata, odnosno rad u dvije, a ubrzo i tri smjene.

Nivo saobraćaja od 21 leta sedmično u drugoj polovini godine omogućit će prijevoz oko 185.000 putnika, istaknuto je.

Teretni (cargo) saobraćaj koji je bio planiran u ranijem periodu trebalo bi da bude realiziran u 2015., odnosno da se izvrši prihvat i otprema četiri cargo zrakoplova.

Iako je osposobljen servis snadbijevanja gorivom zrakoplova na Aerodromu, u narednoj godini će biti neophodno povećati kapacite nabavke i skladištenja potrebne količine kerozina a što je i jedan od zahtjeva Wizz-a.

(Agencija FENA)

Na vrh