Uskoro prvi bosanskohercegovački profesionalni fudbalski klub u Americi

16. Jan 2018. | 11:11 | Namik Alimajstorović
FC Krajišnik

Od naredne sezone (2019/2020), FC Krajišnik iz Utice – SAD počet će se takmičiti u američkoj profesionalnoj fudbalskoj (soccer) ligi.

Naime, rukovodstvo ovog kluba se odlučilo na veoma važan i težak korak da klub iz amaterskog ranga prijavi u profesionalnu ligu United Premier Soccer League (UPSL), koja je četvrta u rangu američkog sistema takmičenja.

Generalnog menadžera kluba Rifeta Begića ovom prilikom je istakao:

“Mi smo u dosadašnjem takmičenju osvojili sve što se moglo osvojiti i, jednostavno, ovaj korak je logičan slijed našeg razvoja i ove godine smo odlučili da prijavimo naš klub u profesionalnu ligu američkoga fudbala. Ideja je bila moja, podržalo ju je rukovodstvo na čelu s mladim i agilnim predsjednikom kluba Anelom Pajazetovićem. Trenutno smo u fazi formiranja stručnog štaba našega kluba i samoga igračkog kadra koji će zastupati naš tim 2019. godine. Ideja je da u FC Krajišniku okupimo najbolje fudbalere bh. korijena i da krenemo ka našem konačnom cilju, Američkoj prvoj ligi.

Također, cilj nam je da omogućimo talentovanim fudbalerima iz Bosne i Hercegovine i okruženja da se priključe timu i okušaju u ovom sistemu takmičenja. Inače, historija FC Krajišnik je jako bogata, klub je formiran 1997 godine. Ideja o osnivanju i formiranju potekla je od Rifeta Begića i Nedžada Kajtezovića. FC Krajišnik je počeo da se takmiči u ljetnoj sezoni amaterske lige u centralnom dijelu države New York 1998. godine, pa sve do danas. Kroz klub su prošli mnogi igrači bh. korijena i ostavili dubok trag u razvoju ekipe.

FC Krajišnik je više puta bio finalista ove lige, a i tri puta je osvajao istu ligu. Klub je počeo u posljednjoj deceniji da radi i s mladim uzrastima od pionira pa do juniora, kako muških tako i ženskih ekipa. Trenutno raspolaže s pet ženskih i trinaest muških timova koji se takmiče u njihovim kategorijama u centralnom dijelu države New York.”

Naravno, ove aktivnosti ne bi mogle biti praćene bez pomoći lokalne bosanskohercegovačke zajednice, a o tome Begić kaže:

“U malom gradiću Utica koji broji nekih 60.000 stanovnika, svoj novi dom našao je veliki broj Bosanaca i Hercegovaca, za ovo vrijeme mnogi od njih su se etablirali u dobre biznismene i oni su nam najveća podrška, naravno, u ime kluba želim da im se ovako javno zahvalim. Neću ih nabrajati jer ih ima puno i bojim se da nekoga ne izostavim. Naravno, ovo je prilika da zahvalim svim našim navijačima, bivšim i sadašnjim trenerima te fudbalerima koji su dali svoj doprinos da dođemo do ovog ranga.”

Rukovodstvo kluba iskoristilo je priliku da pozove sve naše zainteresirane fudbalere i trenere iz Amerike da im se jave ukoliko žele da se priključe prvom bosanskohercegovačkom profesionalnom klubu u SAD-u.

 

NV / BH INFODESK

Na vrh