Uskoro rekonstrukcija Baščaršijskog trga

Protokol o primopredaji gradilišta - Baščaršijskog trga izvođaču radova, potpisali su danas načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, direktor Turske uprave za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) Husein Šanli i direktor firme Neimari d.o.o. Ramiz Mulaomerović

3. Apr 2015. | 16:40 | D.R
38769


Kazavši kako je uloga agencije TIKA da koordinira u projektu rekonstrukcije Baščaršijskog trga, direktor te agencije Husein Šanli dodao je da su željeli biti dio projekta znajući da Baščaršija zauzima posebno mjesto, ne samo u BiH, nego na cijelom Balkanu.

"Ovo nije prvi ovakav projekat koji radimo u BiH. TIKA je do sada realizovala veliki broj projekata iz oblasti restauracije kulturno-historijskih spomenika i mislimo da ćemo na najbolji mogući način dati svoj doprinos ovom projektu", – kazao je Šanli.

Naglasivši da je najvažniji korak učinjen kada su sredstva od strane Općine Osman Gazi i Općine Stari Grad Sarajevo uplaćena na račun agencije TIKA, načelnik Hadžibajrić je kazao da sada početak radova zavisi od dogovora sa izvođačem.

Dodao je da će završni sloj ploča na Baščaršijskom trgu biti identičan kao u ulicama Sarači i Bravadžiluk.

"Osim popločavanja, mijenjat će se kompletna infrastrukturna mreža: elektroinstalacije, instalacije Sarajevogasa, BH Telecoma, oborinska odvodnja i vodovodne mreže, odnosno instalacije koje se nisu mijenjale 25-30 godina i koje su u dosta lošem stanju", – kazao je Hadžibajrić.

Po riječima Ramiza Mulaomerovića, pripremni radovi za rekonstrukciju Baščaršijskog trga već su počeli.

"Mi smo već počeli s obradom kamenih ploča koje su identične pločama postavljenim u Saračima i Bravadžiluku. Kamen se već priprema i reže za završni sloj", – kazao je Mulaomerović dodavši da se nada dobroj saradnji sa vlasnicima i korisnicima trgovki na Baščaršijskom trgu, jer je i njima u interesu da radovi budu što bolje izvedeni.

"Trenutno obavljamo razgovore s javnim preduzećima koja su vlasnici instalacija na Trgu i dok ne otklonimo neke nedostatke u projektima i ne definišemo dogovore s njima, nećemo počinjati uklanjanje početnog sloja kako ne bismo produžili izvođenje radova",- dodao je on.

Rekonstrukciju Baščaršijskog trga finansiraju općine Stari Grad Sarajevo i Osman Gazi iz Burse. Obje općine su Turskoj upravi za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) koja je implementator projekta uplatile po 550.000 KM.

Rok za za završetak radova je 90 dana, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(Agencija FENA)

Na vrh