Usporen rast brazilske ekonomije, hiljade otpuštenih radnika

22. Nov 2016. | 10:29 | NV
epa

Vlada brazilskog predsjednika Michela Temera najavila je otpuštanje 18 hiljada uposlenika Banke Brazila, prenosi telesurtv.net.

Naime, Temer se odlučio na otpuštanje hiljade radnika iz institucije koja u brazilskom društvu ima ulogu da podržava ekonomski rast ove velike južnoameričke države.

Također, prenosi isti izvor, brazilska ekonomija suočava se sa usporenim rastom. Naime, projektovani rast za 2017. godinu iznosio je 1,6 je umanjen i sada iznosi 1 posto.

Temerova vlada također je predložila i ustavne amandmane kojima će se zalediti iznos bužeta i staviti limiti na socijalna davanja u narednih dvadeset godina. Taj prijedlog je usvojen u Donjem domu brazilskog parlamenta, ali je snažno kritikovan od opozicije i sindikata u toj državi, koji smatraju da će ovaj zakon dovesti i do rezova u finansiranju obrazovanja i zdravstvenog sektora.

Podsjetimo, Temer je došao na vlast nakon rušenja Dilme Rousseff, legalno izabrane predsjednice. Temer je bio njen potpredsjednik i osoba uključena u detaljan plan njenog opoziva u parlamentu, jer je Rousseff pritisnuta kritikama građana bila prisiljenja da riješi slučajeve korupcije u firmi Petrobras.

Naknadno se pokazalo da su oni koji su vršili opoziv, imali prste upletene u pomenute slučaje korupcije, pa je brazilska policija izvršila i hapšenja pojednih članova parlamenta koji su glasali za opoziv socijalističke predsjednice. Temer je političar koji je blizak Washingtonu i brazilskoj ekonomskoj eliti.

 

NV / foto EPA

Na vrh