Uspostavljen dijalog u vezi s problemima na Univerzitetu u Sarajevu

Na sastanku u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) uspostavljen je dijalog između Sindikata, Rektorata, Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i Vlade Kantona Sarajevo

18. Sep 2014. | 17:10 | S.M
28794


Nakon skoro deset dana štrajka fakulteta članica Sindikata UNSA, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu sazvao je predstavnike Sindikata, Rektorata, Upravnog odbora UNSA, premijera Vlade KS, zastupnike skupštine KS te predstavnike studentskih asocijacija UNSA, radi pronalaženja zajedničkog rješenja za rastuće probleme koji su za poslijedicu proizveli štrajk.

Predstavnici svih pozvanih strana su se odazvali i prisustvovali sastanku gdje su, posredstvom SPUS-a, prvi put okupljene strane koje nisu mogle naći zajednički glas za rješavanje problema UNSA.

Tokom uvodnog obraćanja, rektor UNSA Muharem Avdispahić je obrazložio goruće probleme UNSA, nakon čega su se obratili i predsjednik Upravnog odbora UNSA Mevludin Mekić, v.d. premijer Muhamed Kozadra te predstavnici sindikata UNSA.

Nakon što su sve strane iznijele stavove i viđenje situacije doneseni su zaključci da je pregovaranje o rješenju problema koji su doveli do štrajka moguće samo uključivanjem Senata i Rektorata UNSA, Upravnog odbora UNSA, zajedno sa predstavnicima Vlade KS i Sindikata UNSA.

Sve strane su potvrdile potpunu spremnost da u narednom periodu nastave organizovati sastanke i da će uložiti maksimalne napore u pronalaženju adekvatnih rješenja za zahtjev Sindikata, kao i druge probleme s kojima se Univerzitet u Sarajevu i studenti susreću.

Termin narednog sastanka SPUS će objaviti nakon što sve strane usaglase oko tačnog datuma održavanja.

Već drugi put, okupljajući pomenute predstavnike, Studentski parlament UNSA kao krovna studentska organizacija pokazuje da studenti mogu biti instrument rješenja, a ne instrument politike.

Na prvom sastanku održanom u julu ove godine, SPUS je izlobirao da najavljena povećanja školarina ne budu realizirana u narednom periodu, saopćeno je iz SPUS-a.

(Agencija FENA)

Na vrh