Ustavni sud F BiH uvažio primjedbe Dunovića i Zakon o državnoj službi proglasio neustavnim

24. Dec 2016. | 08:03 | NV
41575

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je odluku da Zakon o državnoj službi u FBiH nije u skladu s Ustavom FBiH zbog čega se stavlja van snage. Zakon je usvojen prošle godine uprkos oštrim kritikama međunarodne zajednice, opozicije i nevladinog sektora.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović u aprilu je Ustavnom sudu FBiH uputio zahtjev za utvrđivanje ustavnosti Zakona o državnoj službi FBiH koji je usvojila većina u Predstavničkom domu entitetskog Parlamenta. Nakon toga su usvojene i izmjene i dopune istog zakona.

Evropska komisija tada je premijeru Fadilu Novaliću uputila pismo u kojem je upozorila da će Izmjene i dopune direktno utjecati na broj pozicija rukovodećih državnih službenika, te da podrazumijevaju značajno proširenje liste političkih imenovanja.

Na račun zakona primjedbe je upuitio i OHR, a potom i Evropska komisija, koja je u ovogodišnjem izvještaju o napretku u BiH, zbog usvajanja Zakona o državnoj službi FBiH, konstatovala nazadovanje u reformi javne uprave.

Na vijest da je Ustavni sud Federacije BiH ovaj zakon proglasio neustavnim, te ga stavio van snage, reagovao je podnosilac zahtjeva za utvrđivanje njegove ustavnosti, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović. On navodi da je današnjom presudom još jednom potvrđeno da je Parlament Federacije BiH prekršio proceduru prilikom usvajanja jednog od zakona.

“U ovom slučaju narušio je pravo na rad rukovodećih državnih službenika, usvojio je zakon u hitnoj proceduri koja nije bila opravdana, pozive za održavanje sjednice oba doma Parlamenta je dostavio protivno propisanim rokovima, pokušao je politizovati javnu službu, a reformu javne uprave vratio 10 godina unazad što je svojevremeno potvrđeno i u Izvještaju Evropske komisije”, navodi se u saopštenju Dunovića.

Dunović tvrdi da je više puta ukazivao na politizaciju javne službe, te se još jednom pokazalo da su njegova procjena i Zahtjev za utvrđivanje ustavnosti Zakona o državnoj službi u FBiH iz aprila mjeseca bili više nego opravdani.

“Nakon današnje presude Ustavnog suda FBiH otvara se mogućnost da političari koji su na vlasti našu zemlju zaista povedu ka evropskom putu, ali ne kršeći zakone i Ustav, ne politizujući i ne povećajavući administrativni aparat. Za sve što je do sada urađeno po pitanju reforme javne uprave pod krinkom „reformske agende“ jasno je da nema nikakvog ustavnog uporišta. Vrijeme je da se vladajuće strukture istinski pozabave promjenama u Federaciji BiH i BiH u cjelosti, ali uzimajući u obzir sve veće vapaje građana, njihove probleme i realnu situaciju u našoj zemlji”, stoji u saopštenju iz Ureda potpredsjednika Federacije BiH.

 

NV / bhrt.ba / foto Fena

Na vrh