Usvojena Odluka o upotrebi znakovnog jezika u Općini Stari Grad

Na 14. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, koja je održana 3. februara ove godine, a na prijedlog Irfana Čengića, usvojena je Odluka o upotrebi znakovnog jezika u toj općini

4. Feb 2014. | 09:03 | Samir Keč
18397

Gluhe osobe koje žive ili se školuju u Općini Stari Grad Sarajevo od sada imaju jednaka prava kao i njihovi sugrađani.

“Gluhe osobe će od danas imati pravo na tumača znakovnog jezika kada dođu u Općinu Stari Grad, gluha djeca će u našim školama dobiti isto pravo, a biće postavljena i svjetlosna signalizacija te plakati sa znakovnom abecedom. U ambulantama će gluhe osobe također moći realizovati svoja osnovna prava, poput svjetlosne signalizacije umjesto prozivke. Naši gluhi sugrađani će moći ravnopravno učestvovati i u demokratskim procesima, jer Odluka nalaže da je Općina obavezna obezbijediti tumača znakovnog jezika ako neka gluha osoba najavi svoje prisustvo na sjednicama Vijeća, javnim raspravama, zborovima građana” , pojasnio je Irfan Čengić, predlagač Odluke.

Ova odluka je donesena u skladu sa Zakonom o upotrebi znakovnog jezika u Kantonu Sarajevo, koji je donesen prije dvije godine. Općina Stari Grad je prva općina koja je u potpunosti ispoštovala odredbe Zakona, ali i otišla korak dalje u pomoći svojim gluhim sugrađanima. Vrijedi napomenuti da je Odluka usvojena jednoglasno, a da je sjednici Vijeća prisustvovalo i oko 50 članova Udruženja gluhih Kantona Sarajevo, koji su njeno usvajanje pozdravili sa oduševljenjem.

Na vrh