Uzgoj ljekovitog bilja, prilika za pokretanje samostalnog biznisa

Projekt ''Škola uzgoja ljekovitog bilja'' koji je trajao devet mjeseci, a kroz koji su educirane žene iz općina Doboj-Istok, Vitez, Gračanica i Tešanj danas je završen

8. Nov 2013. | 19:00 | S.H
14171

Dodijeljeni su certifikati za 58 žena koje su uspješno završile obuku, te je naglašena činjenica da su kroz ovu školu već podignuti zasadi ljekovitog i začinskog bilja na 40 dunuma.

Školu je provodila organizacija Žene za žene International iz Sarajeva.

Učesnica u ovom projektu Hanka Džebo je kazala da je ovo je odlična prilika za samozaposlenje.

"Proizvodnja ljekovitog bilja dala mi je priliku da angažujem cijelu svoju porodicu, i već iduće godine planiramo obraditi oko šest dunuma zemlje, već smo pripremili zemlju i obavili sadnju i sjetvu onih kultura koje se sade i siju u jesen", istaknula je.

Školu za uzgoj ljekovitog bilja finansirao je USAID/Sida FARMA projekat, sa željom da se nastave uspjesi u izvozu ljekovitog i aromatičnog bilja, uz postepeni zaokret ka korištenju plantažiranih sirovina u odnosu na samoniklo bilje.

Direktorica organizacije Seida Sarić je istakla da je raduje što su žene imale hrabrosti probati sa proizvodnjom kultura koje nisu tradicionalne u BiH.

Bosna i Hercegovina ima kvalitetne uslove za plantažiranje ljekovitog bilja, a ovaj sektor godišnje izvozi preko 20 miliona KM, saopćeno je iz Udruženja Žene za žene.

(Fena)

Na vrh