Vahid Halilhodžić odveo Alžir na Svjetsko prvenstvo

Reprezantacija Alžira je večeras igrala uzvratni susret baraža afričkih kvalifikacija za SP protiv Burkine Faso i ostvarila minimalnu pobjedu koja je bila dovoljna za plasman na najveću smotru svjetskog nogometa

19. Nov 2013. | 21:43 | Amil Šehović
14729

Prvi susret u okviru baraža za SP ove dvije reprezentacije je završen rezultatom 3:2 u korist Burkine Faso.

Večerašnja pobjeda Alžira 1:0 je bila dovoljna da se ova sjevernoafrička reprezentacija plasira na Mundijal u Brazil 2014. Ukupni rezultat je na kraju glasio 3:3, ali je Alžir ostvario plasman zbog gola u gostima.

Jedini pogodak za Alžir je postigao Medžid Bougherra i tako odveo Pustinjske lisice na Mundijal.

Za nas je posebno značajno to što se na čelu Alžira nalazi stručnjak iz BiH, Vahid Halilhodžić, koji iza sebe ima vrlo zapaženu, igračku ali i trenersku, karijeru. Tako će BiH na Mundijalu u Brazilu naredne godine imati dva stručnjaka.

Od ovog trenutka je poznat i posljednji učesnik SP-a iz Afrike, koju će predstavljati pet reprezentacija. Danas se plasirala i Gana, a prije su plasman obezbijedile reprezentacije Nigerije, Kameruna i Obale Slonovače.

Večeras će biti poznate i četiri evropske reprezentacije koje će se plasirati na SP kroz dodatne kvalifikacije. Sastaju se: Hrvatska – Island, Švedska – Portugal, Francuska – Ukrajina i Rumunija – Grčka.

Konačan spisak učesnika SP-a bit će poznat u srijedu, kada su na rasporedu susreti Novi Zeland – Meksiko (1:5) i Urugvaj – Jordan (5:0).

Na vrh