Vanredna press konferencija Vlade FBiH: Novi zakon definiše 15 prava demobilisanih boraca

1. Mar 2018. | 17:22 | NV
vlada(46)

Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević izjavio je danas novinarima na vanrednoj konferenciji za medije u zgradi Vlade u Sarajevu da je to ministarstvo u stalnom zasjedanju, te da će u narednih 30 dana prema Parlamentu FBiH biti poslan zakon o boračkoj populaciji, koji predviđa 15 prava koje demobilisani borci mogu ostvariti.

“Zakon o pravima demobilisanih boraca koji ćemo uputiti prema Parlamentu predlaže pravo na liječenje svih demobilisanih boraca, pravo na prednost u zapošljavanju, kao i pravo na dokupljivanje i uvezivanje radnog staža”, rekao je ministar Bukvarević, dodajući da taj zakon predviđa i 25 posto od prosječne plaće u FBiH za one demobilisane borce koji nemaju dovoljno staža za penziju ali ni mogućnost novog zaposlenja.

“Očekujem da će takav zakon podržati sve političke partije”, rekao je Bukvarević.

Stotine demobilisanih boraca Armije RBiH blokirali su jučer glavne putne pravce kod Sarajeva, Zenice, Tuzle i putni pravac Sarajevo – Konjic. Demobilisani borci traže javnu objavu registra svih onih koji primaju bilo kakve boračke naknade, traže novčanu naknadu za borce koji nemaju nikakva primanja, kao i ukidanje finansiranja 1.600 boračkih udruženja. Bivši pripadnici Armije RBiH smatraju da hiljade stranačkih kadrova primaju boračke naknade, iako ni dana nisu proveli u ratu, dok pravi borci žive na rubu siromaštva. Zbog toga traže da se registar tih izdataka javno objavi, kako bi javnost mogla prepoznati one koji nezasluženo primaju boračke naknade.

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare da su deblokirani svi putnih prvaci u FBiH koje su demobilisani borci bili blokirali od srijede prije podne, izezev petlje Šićki Brod u Tuzli, gdje pregovori sa demobilisanim borcima traju još uvijek. Rekao je da je deblokada putnih pravaca izvršena bez i jednog incidenta.

Premijer Novalić je rekao da borci zahtjeve šalju na krivu adresu, odnosno dva od tri njihova zahtjeva nisu u nadležnosti Vlade FBiH. Od 18 miliona KM koliko se godišnje u FBiH troši na boračke organizacije Vlada je izdvajala 300.000 KM, koje je ukinula, dok ostali novac izdvajaju kantoni i općine.

“To je veliki novac, i mi se slažemo da to treba ukinuti, ali ne možemo odlučiti o tome”, rekao je Novalić.

Premijer je demantirao informaciju da u FBiH postoji 560.000 osoba koje primaju boračke naknade. On je rekao da je to broj iz boračkog registara, ali da su tu upisani svi oni koji su ratovali tokom rata u BiH /na strani Armije RBiH i HVO-a/, pa čak ako su ratovali i samo dva dana.

U srijedu navečer premijer je izjavio da Vlada ne može objaviti taj spisak javno, jer je to u suprotnosti sa Zakonom za zaštiti ličnih podataka, piše Patria.

 

NV / NAP

Na vrh