Važna pobjeda za Damask: Sirijska armija kontroliše najveći dio granice sa Jordanom

12. Oct 2017. | 14:33 | NV
syria

Sirijska armija ostvarila je veliku pobjedu nad pobunjeničkim grupama Sirijske slobodne vojske (FSA) u području između glavnog grada Damaska i granice sa Jordanom.

Prema pisanju bliskoistočnih medija, sirijska armija je tokom jučerašnjeg dana uspostavila kontrolu nad osam hiljada kvadratnih kilometara teritorije jugoistočno od Damaska.

Iako se radi o uglavnom pustinjskom terenu, pobjeda ima stratešku važnost. Naime, različite pobunjeničke grupe koje djeluju u Istočnoj Ghuti u predgrađu Damaska, uključujući i sirijsku Al Qaidu (Hayat Tahrir Al Sham), sada su odsječeni od drugih grupa koje bi im pomogle da probiju obruč sirijske armije, a to će vjerovatno imati implikacije na situaciju u tom dijelu ratišta.

Ova pobjeda nije neočekivana. Američki predsjednik Donald Trump je još polovinom jula najavio da prekida naoružavanje pobunjeničkih grupa na jugu Sirije, a sve u sklopu dogovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ta Trumpova odluka je dovela do poraza FSA u tom dijelu Sirije jer su čak i brojčano slabiji od sirijske vojske i njenih saveznika.

Od potpune kontrole granice sa Jordanom, Damask sada dijeli 55 kilometara granice prema gradiću Al Tanf u blizini tromeđe Sirije, Jordana i Iraka, a u kome su smještene američke snage “zbog borbe protiv ISIL-a”, iako tu odavno nema ISIL-a već samo sirijska armija i FSA koje se međusobno bore.

Ostatak granice sa Jordanom koji ne kontroliše Damask, dio je sporazuma o “zonama deeskalacije” koje su dogovorili Trump i Putin u južnom dijelu Sirije u okolini grada Daraa i gdje već mjesecima nema većih sukoba zaraćenih strana.

 

NV

Na vrh