Većina slavnih ličnosti za ostanak Škotske u Velikoj Britaniji

Slavni Britanci, među kojima J.K. Rowling, Paul McCartney, Mick Jagger i David Bowie, zauzeli su se za ostanak Škotske u Velikoj Britaniji, dok su na drugoj strani jednako popularni Ken Loach i Sean Connery.

13. Sep 2014. | 18:02 | A.H
28469

Bivši član skupine Beatles Paul McCartney se među posljednjima opredijelio protiv referenduma 18. septembra potpisavši otvoreno pismo u kojemu poziva građane da glasaju za ostanak Škotske u sastavu Velike Britanije.

To pismo koje je u britanskim glasilima prvi put objavljeno 7. augusta, potpisalo je dvjestotinjak uglednika, među kojima rock zvijezda Mick Jagger, astrofizičar Stephen Hawking, glumica Judi Dench koja je nastupala u filmovima o Jamesu Bondu te hollywoodske zvijezde poput Helene Bonham-Carter i Michaela Douglasa.

No J.K. Rowling, autorica sage o Harryju Potteru koja je za kampanju protiv neovisnosti donirala milion funti, bila je među rijetkima koji su iscrpno obrazložili zašto su se uključili u tu kampanju.

Rowling, koja je rođena u Engleskoj ali već 21 godinu živi u Edinburghu i udata je za Škota, opširno je obrazložila svoj izbor na svojoj internetskoj stranici www.jkrowling, čime je potaknula brojne kritike na Twitteru. Rekla je da je zabrinuta zbog eventualnih ekonomskih posljedica koje bi Škotska mogla osjetiti ako se otcijepi.

Škotskoj neovisnosti se protive i pjevači Sting, Cliff Richard, Bryan Ferry, David Gilmour, Rod Stewart i David Bowie koji je na svečanoj dodjeli nagrade Brit Awards preko top modela Kate Moss poručio &Škotska, ostani s nama&.

Pristaše odcjepljenja, poput glumca Seana Conneryja i engleskog redatelja Kena Loacha, ocjenjuju da je referendum &prilika koju ne treba propustiti&. No mnoge istaknute osobe iz Škotske neće moći izaći na referendum jer više ne žive u Škotskoj.

Za samostalnu Škotsku su i škotski glumci koji su svoju karijeru ostvarili u Hollywoodu, poput Gerarda Butlera i Alana Cumminga te britanski glumac Russell Brand, glumac i redatelj Peter Mullan, pisac Irvine Welsh, autor &Trainspottinga& i modna kreatorica Vivienne Westwood, prenosi Hina.

(Agencija FENA)

Na vrh