Velayati: SAD i Velika Britanija podržavaju kurdski referendum i to vodi regiju u politički haos

26. Sep 2017. | 22:47 | NV
velayati

Referendum o samoopredjeljenju iračkog Kurdistana mogao bi da uvede Bliski istok u politički haos, ocijenio je danas visoki iranski zvaničnik, prenosi agencija Isna.

“Rezultat tog manevra (referenduma) biće politički haos u regionu”, rekao je Ali Akbar Veleyati, glavni savjetnik za vanjsku politiku vrhovnog vođe Irana ajatolaha Alija Khameneija.

Velayati je optužio SAD i Veliku Britaniju da su radile iza kulisa u prilog održavanja referenduma, iako su u javnosti izražavali protivljenje.

On je također optužio Izrael, jedinu zemlju u regionu koja je javno izrazila svoju podršku referendumu, da je otvoreno radio na tome da se on održi.

Iran, koji je susjed Iraku, ima veliku kurdsku manjinu i jasno je izrazio protivljenje održavanja referenduma o samoopredjelenju.

Prije glasanja Teheran je zaprijetio da će zatvoriti granicu sa autonomnom oblasti irački Kurdistan i prekinuti sve sigurnosne sporazume s tom regijom ako proglasi nezavisnost.

Vlasti iračkog Kurdistana jučer su održale referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju Bagdada, međunarodne zajednice kao i prijetnjama o uzvratnim mjerama. Izlaznost je bila više od 72 posto prema lokalnim vlastima.

Iako referendum nije obavezujući i ne očekuje se da odmah dovede do nezavisnosti iračkog Kurdistana potresao je region i izazvao osude iračkih susjeda kao i UN i SAD.

 

NV / Beta

Na vrh