Veleposlanica SAD-a: Hrvatska je danas ispunjenje misije Rona Browna

Hrvatska je danas ispunjenje misije koju je delegacija na čelu s Ronaldom Brownom htjela postići, poručila je veleposlanica Sjedinjenih Država u Hrvatskoj na 20. godišnjicu pogibije američkog ministra trgovine u avionskoj nesreći kod Dubrovnika

3. Apr 2016. | 13:52 | A.S
57077

Američki vojni avion u kojem je bio tadašnji ministar trgovine SAD-a Ronald Brown i delegacija s još 34 osobe, koja se u Dubrovniku trebala sastati s hrvatskim dužnosnicima, srušio se nedaleko od zračne luke u Čilipima 3. aprila 1996., a u povodu 20. godišnjice tragedije održana je komemoracija u Memorijalnoj kući u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

Veleposlanica SAD-a Julieta Valls Noyes istaknula da je Hrvatska danas ispunjenje misije koju je delegacija na čelu s Ronom Brownom htjela postići.

''Nama kao Amerikancima znači jako puno briga koju ste pokazali posljednjih 20 godina. Okruženi fotografijama ljudi koji su tog dana nestali treba se prisjetiti njihove misije na ovom prostoru. Od tragedije koja je uzela 35 života mi smo poštovali uspomenu na njih nastavljajući dalje njihov rad. Godine 2012. počeli smo seriju poslovnih foruma u ime Rona Browna ovdje u Dubrovniku koji su promicali teme koje je njegova delegacija zagovarala i unaprijedili ekonomski razvoj Hrvatske'', istakla je Valls Noyes.

U ponedjeljak je Brownova ostavština biti 'zacementirana', poručila je američka veleposlanica. ''Sutra ćemo zacementirati ostavštinu Ron Browna i njegove delegacije ovdje u Dubrovniku kroz najavu serije inicijativa kojima ćemo promicati inovaciju i ojačati ekonomske veze SAD-a i Hrvatske. U vrijeme tragedije Hrvatska se oporavljala od brutalnog sukoba, a danas je ponosna članica NATO-a i EU. Ona predstavlja nadu za regiju te jaku i stablilizirajuću snagu za susjedne zemlje. Oni koji su tog dana poginuli, vidjeli bi Hrvatsku danas kao ispunjenje njihova cilja'', rekla je ona.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je da je smrt delegacije bila velika tragedija za američki i za hrvatski narod.

''Oni su pokušavali uspostaviti trajni i dugotrajni mir. Izgubili smo ih u životu, ali ne u uspomeni ni u svemu onome što su pokušavali napraviti. Drago nam je što su SAD bile uz nas u najtežim trenutcima'', rekao je Vlahušić.

Nakon komemoracije održane u Duborvniku dužnosnici su se uputili na mjesto pada zrakoplova položiti cvijeće i upaliti svijeće u znak spomena na preminule. Avion se 3. aprila 1996. godine srušio u Konavlima na području brda Sveti Ivan, navodno zbog greške u navigaciji zbog velikog nevremena. Svi putnici su poginuli, a među njima i dvoje hrvatskih državljana.

(Agencija FENA)

Na vrh