Velika Britanija istražuje moguće miješanje Rusije u referendum o Brexitu

3. Nov 2017. | 08:01 | NV
Nigel Farage

Britanska izborna komisija istražuje da li je bilo ruskog miješanja u kampanju tokom održavanja Brexita, prenosi Reuters.

Arron Banks, veliki donator kompanje za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, a koji je blizak najvećem zagovorniku Brexita Nigelu Farageu i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, komentarisao je špekulacije da je Rusija finansirala Brexit kao “gluposti”.

Međutim, Izborna komisija provjerava da li je Banks, ili neki drugi zagovornik izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, dobio novčana sredstva iz Rusije.

Govoreći o istrazi koja se provodi, britanska premijerka Theresa May je rekla da “mi ozbiljno shvatamo problem ruskih intervencija, ili pokušaja ruskih intervencija, bilo gdje u svijetu.”

Rusija je odbacila optužbe da su finansirali kampanju za Brexit.

Ovo je treća optužba protiv Rusije u kratkom vremenu da se miješa u izborne procese u drugim državama. Nakon što se mjesecima istražuju navodne veze između pobjede na predsjedničkim izborima Donalda Trumpa i Rusije, nakon optužbi da Rusija stoji iza katalonskog referenduma o nezavisnosti, sada se slična situacija događa u Velikoj Britaniji.

Postavlja se pitanje da li je Rusija zaista toliko moćna da utiče na sve važne političke procese u državama Zapada, odnosno da li će Moskva biti optužena za sve, ili gotovo sve, ishode izbora i referenduma na Zapadu koji nisu u interesu određene političke grupacije?

 

NV

Na vrh