Velika Britanija nakon više od 40 godina otvorila bazu na Bliskom Istoku

6. Apr 2018. | 13:09 | NV
uk-bahrain

Velika Britanija je po prvi put nakon više od četiri decenije otvorila stalnu bazu na Bliskom Istoku, u Bahreinu, gdje će se nalaziti oko 500 članova Kraljevske mornarice, javio je Tanjug.

“Cilj prisustva Kraljevske mornarice (u Bahreinu) je poboljšanje pomorske bezbjednosti u ovom regionu … borba protiv pirata, terorizma i obezbjeđivanje mora za bezbjedan protok robe”, rekao je komandant baze Steve Dainton

Kako navodi AP, nova baza omogući će Britancima lakše izvođenje zadataka i dugotrajnu prisutnost u Persijskom zalivu, a nudiće i inženjersku i logističku podršku podršku.

Strateška važnost Bahreina je nemjerljiva. Kraljevina smještena na otocima pred obalama Saudijske Arabije, a s kojom je povezuje most dug čak 25 kilometara, blizina Irana i ogromna naftna bogatstva.

Državno vodstvo je blisko vlastima u Rijadu i dolazi iz reda sunita, dok je većina stanovništva iz reda šiita. Od početka “arapskog proljeća” više puta je tamošnje stanovništvo organizovalo pobunu, ali bezuspješno. Vlasti su tvrdile da nemire izaziva Iran, a protestanti su iskazivali želje za promjenama po uzoru na druge zemlje Bliskog istoka u kojima je buknula pobuna protiv vlasti.

 

NV

Na vrh