Venecuela izbačena iz Mercosura

10. Dec 2016. | 16:51 | NV
mercosur

Četiri zemlje osnivačice Mercosura – Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, izbacile su Venecuelu iz južnoameričkog trgovinskog bloka zbog nepoštivanja povelje zajedničkog južnoameričkog tržišta, izjavio je u četvrtak navečer izvor unutar brazilske vlade, prenose regionalni mediji.

Te su zemlje uputile Venezueli “pismo” obavijestivši je da su njena prava unutar Mercosura “ukinuta”, kazao je taj neimenovani izvor.

Do odluke dolazi nakon što je istekao tromjesečni ultimatum dan u septembru vlastima u Caracasu kako bi prilagodile svoje zakonodavstvo povelji južnoameričkog zajedničkog tržišta.

Ministri vanjskih poslova četiriju zemalja osnivačica “redigirali su izvješća u kojima se zaključuje da Venezuela nije poštivala svoje obveze”, objasnio je taj izvor. “Posljedično, uputili su joj pismo u kojem je izvješćuju da su njezina prava ukinuta”.

Mercosur još nije službeno objavio svoju odluku, vjerojatno jer “još nije” primljena službeno u Caracasu.

U isto vrijeme, isticali su iz Venecuele, oni su najave da će biti izbačeni iz ovoga bloka za kojeg su se toliko zalagali još od vremena Huga Chaveza, doživjeli kao napad političke desnice podržane iz Washingtona protiv ljevičarske vlade u Venecueli, pisao je proteklog mjeseca Tele Sur, koji je još jedan od zajedničkih projekata južnoameričkih nacija kada su širom kontinenta vladali ljevičari.

Međutim, iako možda i postoje takve namjere vlada Argentine i Brazila da kazne Venecuelu zbog političkih razloga, činjenica je da se ekonomija Venecuele nalazi u veoma teškom stanju, a to nije krivica ni Argentine niti Brazila.

 

NV / Hina / Tele Sur

Na vrh