Verhofstadt: Rusi, Amerikanci i Turci pokušavaju da unište EU

22. Nov 2016. | 16:52 | NV
epa

Visoki član Evropskog parlamenta Guy Verhofstadt upozorio je danas da “družina autokrata” pokušava da uništi Evropsku uniju, a među članovima te grupe naveo je predsjednike Rusije i Turske i njihovog budućeg američkog kolegu Donalda Trumpa, javlja AFP.

“Čini mi se da smo sve više okruženi autokratama. Tu su Putin, Erdogan, a mnogo me zabrinjavaju i imenovanja prvih Trumpovih saradnika”, rekao je Verhofstadt, lider Liberalne grupe i glavni pregovarač EP za Brexit.

Ovaj bivši belgijski premijer je dodao da “danas vidi kako Rusi, Amerikanci i Turci manje-više zajedno rade na evropskom tlu u cilju uništenja evropskog modela”.

Verhofstadt je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da “otvoreno finansira” populističke i evroskeptične stranke, a turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da “uzima na nišan” članove turske opozicije u Evropi, navodi francuska agencija.

Također, Verhofstadt je Putina i Erdogana uporedio sa novoizabranim predsjednikom SAD, navodeći da glavni Trumpov strateg Steve Bannon planira da otvori nove kancelarije svog desničarskog web sitea “Breitbart News” u Francuskoj i Njemačkoj kako bi “uticao na izbore”.

Prema njegovim riječima, ta tri lidera imaju “zajedničko gledište da unište evropski način razmišljanja i vrijednosti”.

“Mi moramo da uzvratimo, ovo je ključni trenutak u historiji EU”, zaključio je Verhofstadt, dodavši da je, pored pregovora o istupanju Britanije iz Unije, oko EU sada družina autokrata umjesto družina prijatelja, te da je trenutak za izgradnju istinske političke, snažne i efikasne Unije.

 

NV / Tanjug / foto EPA

Na vrh