Veseli: Neću dozvoliti bosnizaciju Kosova

1. Apr 2018. | 19:58 | NV
Kadri-Veseli

Predsjednik kosovskog parlamenta i čelnik Demokratske stranke Kosova, Kadri Veseli izjavio je, povodom nedavnog hapšenja Marka Ðurića, da “nitko ne može doći na Kosovo i provocirati svojim izjavama”, te da “neće dozvoliti ‘bosnizaciju’ ili podjelu Kosova”, prenio je avaz.ba pisanje agencija.

Veseli je u intervjuu za agenciju Kosova Press rekao da “snažno podržava akciju hapšenja (predsjednika Kancelarije za Kosovo i Metohiju pri Vladi Srbije) Marka Ðurića, jer je bez dozvole ušao na teritorij Kosova”.

Policijsku akciji visoko je ocijenio, rekavši kako je to “najprofesionalnija policija, koja je usprkos riziku obavila posao, ne ozlijedivši nikoga”.

“Nerealna je ideja Srba da od Kosova naprave drugu Bosnu, pokušavajući da bez suglasnosti kosovskih institucija uspostave zajednicu srpskih općina. Nikad nećemo to dozvoliti, ali neka se razočaraju, istovremeno neka i polude oni koji misle da će moći graditi paralelizam ili da će moći nametnuti odluke Kosovu izvan institucija Kosova. To važi i za Srpsku listu, i za opoziciju”, kazao je Veseli.

Najavio je da će zajednica srpskih općina biti formirana, ali po zakonima i Ustavu Kosova.

Ovaj kosovski zvaničnik je i ranije davao slične izjave o spremnosti Kosova da sačuva interese Kosova.

“Srbija neka ne pokušava da se vrati, jer se nećemo zaustaviti do Niša. Ova zemlja će ostati slobodna, samostalna i suverena. Bilo kakvo ugrožavanje dobiće zasluženi odgovor svih Albanaca gdje god da žive”, poručio je Veseli polovinom januara.

 

NV / foto klankosova.tv

Na vrh