Veterani odreda policije “Bosna”: Tri godine čekamo dozvolu za izgradnju Spomenika bosanskim specijalcima

20. Mar 2018. | 17:21 | NV
Spomenik bosanskim specijalcima

Nakon tri godine čekanja na dozvolu za izgradnju Spomenika bosanskim specijalcima, Udruženje veterana odreda policije “Bosna” FBiH uputilo je otvoreno pismo javnosti kako bi je upoznali sa arogantnim odnosom lokalne vlasti na čelu sa načelnikom Općine Centar, Nedžadom Ajnadžićem. Pismo prenosimo u cijelosti:

“Mi, preživjeli pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odreda policije Bosna, veoma nezadovoljni odnosom aktuelne vlasti prema borcima, nečasnoj optužbi prema komandantu Draganu Vikiću, iznenađeni nerazumijevanjem vlasti prema patriotskim i historijskim obavezama našeg Udruženja, i zaprepašteni arogantnim odnosom lokalne vlasti opštine Centar grada Sarajeva prema našim najboljim saborcima – šehidima i poginulim borcima – ne prihvatamo stvarnost u kojoj nam se ne dozvoljava izgradnja Spomenika bosanskim specijalcima.

Čudimo se da ovu stvarnost kreira vlast opštine Centar na čelu sa Strankom demokratske akcije i načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, našim bratom po oružju od prije četvrt vijeka.

Ova stvarnost je nama, veteranima Specijalne jedinice MUP-a RBiH, postala nepodnošljiva, jer već tri godine strpljivo tražimo dozvolu za izgradnju Spomenika bosanskim specijalcima i ne dobijamo je.

Spomenik predstavlja: uništeni tenk neprijateljske vojske – pouku svakom agresoru; figure bosanskih specijalaca – lovaca na tenkove, mlade, hrabre i odlučne branioce grada; a spomen ploča sa imenima 81 šehida i poginulog borca naše jedinice je naš dug prema mladim koji su dali svoje živote za slobodu. Jer, oni su bili najbolji, a mi preživjeli o tome svjedočimo! Spomenik predstavlja opomenu agresoru i ohrabrenje generacijama Bosne i Hercegovine

Ko to nama zabranjuje da sa ovim spomenikom sačuvamo sjećanje na uspješnu odbranu grada od neprijateljske vojske, a posebno na najbolje sinove i kćeri koje je ova zemlja dala, a koji više nisu sa nama?

Razumjeli smo zakonsku proceduru, i ispoštovali je, pa smo prije nepune dvije godine od grada dobili Odluku o podizanju Spomenika, koji je “od značaja za Grad sarajevo”, i lokaciju u parku, pored Alipašine ulice, na predviđeno mjesto za spomenike.

Dobili smo saglasnosti Komisije za urbanizam grada Sarajeva.

Obezbijedili smo sve dokumente potrebne za urbanističku saglasnost, konačno i nju smo dobili prije godinu dana.

Dobili smo političku, moralnu i materijalnu – finansijsku podršku Vlade kantona Sarajevo, Opštine Centar, Boračkog ministarstva Kantona, Ministarstva Unutrašnjih poslova Kantona, pojedinaca i firmi, ali do danas, od Opštine Centar nismo dobili građevinsku dozvolu, a bez nje ne možemo graditi Spomenik.

Neshvatljivo velik broj papira smo morali “izvaditi”, donijeti, priložiti da bismo nahranili tu aždahu od birokratije, i opet to nije bilo dovoljno.

Onda su nam prije mjesec dana bestidno zatražili 164.000 KM za 205 m2 zemlje na kojoj će biti postavljen spomenik.

A onda je načelnik Ajnadžić obećao da će “vidjeti sa opštinskim vijećem Centar da nam se dozvoli izgradnja na opštinskoj zemlji…”

A onda su nam rekli da to ipak treba da plati Grad Sarajevo… bar pola…

Ovakvu stvarnost izrugivanja aktuelne vlasti, njihove arogancije, ponosno i odlučno odbacujemo.

Do dana Specijalne jedinice, 5. aprila, očekujemo građevinsku dozvolu za izgradnju Spomenika od aktuelne vlasti opštine Centar. To su oni dužni našoj braći po oružju – našim najboljim, šehidskim i porodicama poginulih, ranjenicima i ostalim bosanskim specijalcima – preživjelim u ovom miru od 1.350 ratnih veterana.

Ako im budemo morali reći da nam ova vlast zabranjuje da napravimo Spomenik, i ako istinitim svjedočenjem ne odbranimo čast našeg ratnog komandanta Dragana Vikića, i mi i oni ćemo dobro znati šta trebamo učiniti da se nesnošljivo stanje promijeni”, stoji u otvorenom pismu Udruženja veterana Odreda policije “Bosna”.

NV

Na vrh