Video: Okršaj iračkog Hezbollaha i ISIL-a

25. Feb 2017. | 17:20 | NV
tal-afar

Rat koji razara Siriju i Irak već odavno je postao poligon za testiranje različitih pristupa ratovanju i prikazivanju scena rata ljudima koji u njemu ne učestvuju. Video je sniman kamerama učesnika bitke, dronovima, a sve to popraćeno kvalitetnim animacijama i obradom snimljenog materijala.

U pomenutom videu  koji je objavila organizacija Khataib Hezbollah (šiitska milicija u Iraku podržana od strane Irana), vidi se okršaj pripadnika te organizacije i grupe vojnika ISIL-a koji su krenuli u samoubilačku misiju opasani eksplozivom i u vozilima napunjenim eksplozivom. Cilj im je bio razbijanje obruča koji je oko njih stovorio irački Hezbollah.

Bitka se odvijala u blizini iračkog grada Tal Afar, a koji je smješten zapadno od Mosula. Tamo su šiitske milicije prekinule logističke rute ISIL-a oko Mosula, čime je ISIL odsječen od ostatka snaga u Iraku i Siriji.

Video je rađen u maniru najskupljih američkih filmova i sa nevjerovatnim scenama bliskih borbi pokazuje efektivnost ove jedinice šiitskih milicija i iransko naoružanje (protivtenkovske raktete slične američkim raketama TOW, iransko taktičko vozilo “Safir”, itd.). Na ovaj način, video je postao propagandni materijal koji se širi društvenim mrežama i portalima.

Napominjeno, video sadrži scene nasilja, a posljednje dvije minute videa pokazuju usmrćene pripadnike ISIL-a.

 

NV

Na vrh