Vijeće Evrope usvojilo Rezoluciju o BiH

25. Jan 2018. | 07:57 | NV
vijece(31)

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope velikom većinom usvojila je Rezoluciju o Bosni i Hercegovini.Za Rezoluciju je glasalo 496 zastupnika za, 132 su bila protiv, a 67 suzdržanih.

Nakon duge i iscrpljujuće rasprave na kraju je usvojena prilično balansirana Rezolucija kojom se s jedne strane pozdravljaju pomaci kao što su dogovor oko Reformske agende, organizacije popisa stanovništva te podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, dok se s druge izražava zabrinutost izostankom rezultata vezanih za provođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina i završetka procesa pronalaženja nestalih.

Rezolucijom se pozivaju politički predstavnici u BiH da najkasnije šest mjeseci prije održavanja Općih izbora 2018. godine usvoje novi Izborni zakon.

“Za Skupštinu je krajnje problematičan nedostatak političke volje koja bi nakon više od osam godina građanima Mostara omogućila da koriste pravo da izaberu predstavnike u Gradsko vijeće”, navodi se u Rezoluciji.

Rezolucijom se izražava zabrinutost što Ustav RS-a još uvijek poznaje termin smrtna kazna, dok se Federaciji zamjera činjenica da u četiri kantona Srbi nisu konstitutivan narod.

Izražava se zabrinutost zbog sve većeg nepoštivanja vladavine prava u BiH i žaljenje zbog odluke RS-a da ne provede odluku Suda BiH o uknjižbi na državu vojne imovine, ali i zbog odluke da se održi referendum o Danu RS-a uprkos presudi Ustavnog suda.

Jedan od zahtjeva u rezoluciji je i uspostava vrhovnog suda na državnom nivou ili apelacionog unutar Suda BiH, te novi zakon o VSTV-u.

Obaveza boravišta vezana za izbor tročlanog Predsjedništva države također treba biti ukinuta u skladu sa presudom Evropskog suda u predmetu “Pilav”.

Jedan od izvjestilaca Vijeća Evrope, Tiny Kox upozorio je političare u BiH da je neophodno izmijeniti Ustav, provesti presude sudova koje bi omogućile ravnopravno kandidovanje za Predsjedništvo BiH i Dom naroda parlamenta Federacije, da građanima Mostara bude omogućen izlazak na izbore.

Kox je najavio dolazak u BiH naredne sedmice i upozorio da postoji rizik blokade na svim nivoima vlasti nakon izbora.

“Članstvo u Vijeću Evrope nije besplatno. Ko želi da bude član, mora da se obaveže na ispunjavanje obaveza. Da Sarajevu i Banja Luci kažem da imamo problem. Vrijeme je da prihvatite odgovornost, da radite i da BiH učinite ravnopravnom članicom Vijeća Evrope. Nemojte reći da je nemoguće od BiH napraviti funkcionalnu državu, vi ste u parlamentu, za vas su ljudi glasali i to nije validan argument. Nemojte reći da je nemoguće, vi ste nadležni za to”, poručio je Kox.

Dejtonski Ustav nije dobar za državu jer prepoznaje samo tri konstitutivna naroda. Poručio je austrijski delegat Stefan Schennach.

“Niko ni ne pomišlja da implementira presudu “Sejdić-Finci”, djeca iz miješanih brakova moraju da se opredijele a ne žele to. Stvarno je nedopustivo da političari ne reaguju na ono što se dešava u državi. Posebno gradu Mostaru treba omogućiti da funkcioniše, to je skandal, morate pokazati političku odgovornost”, smatra Schennach.

Dva amandmana koja je uložila predstavnica BiH u Vijeću Evrope Milica Marković iz SNSD-a, o entitetskom glasanju koje je postavljeno kao problem za pravnu reformu u BiH, Dan Republike Srpske i problem što Republika Srpska nije registrovala vojnu imovinu na ime BiH kao svojinu, odbili su Monitoring komitet i Parlamentarna skupština Vijeća Evrope.

Marković je nakon usvajanja Rezolucije kazala kako Rezolucija predstavlja pretočenu priču sarajevskog političkog miljea.

 

NV / NAP

Na vrh