Vijeće ministara BiH: Sutorina ne pripada BiH

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je Prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kojim se definira državna granica koja će na terenu biti obilježena u roku od tri godine od stupanja na snagu ovog ugovora, prenosi novinska agencija Patria

6. Nov 2014. | 17:56 | D.R
31313


"Prema ugovoru, državna se granica proteže od tromeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije na sjevernom dijelu, do tromeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske na južnom dijelu. Dvije države na ovaj način, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet, unapređuju bilateralne odnose, ispunjavaju obaveze preuzete Poveljom Ujedinjenih naroda i šalju pozitivnu poruku zemljama u regiji, evropskim i globalnim partnerima o spremnosti Bosne i Hercegovine i Crne Gore da sporazumno urede preostala otvorena pitanja. Ministarstvo civilnih poslova dostavit će prijedlog ugovora Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru" – saopšteno je iz Vijeća ministara.

Na ovaj način završena je polemika, a koja se vodila posljednjih dana o tome da je Sutorina dio BiH. Naime, grupa građana na čelu sa Suadom Kurtćehajićem, profesorom s Fakulteta političkih nauka tvrdi da je Sutorina dio BiH i da je to bh. otvoreno more.

Kao krucijalni dokaz tome pronašli su zbirke stenograma sa prezidijuma AVNOJ-a iz 1951. godine, koja se nalazi u Beogradu, a u kojoj se jasno navodi odluka prema kojoj se utvrđuju granice BiH u granicama Berlinskog kongresa.

(Agencija NAP)

Na vrh