Vijeće ministara BiH: Usvojena Strategija ruralnog razvoja BiH

4. Jan 2018. | 15:50 | NV
105 sjednica VMBiH 13-06-17 001

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas Strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine, nakon što to nije učinjeno u petak 29. decembra zbog predstavnika HDZ BiH koji nisu podržali ovaj važan dokument.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović očekuje da će ovim BiH biti omogućen pristup evropskim fondovima za pomoć poljoprivredi i da će time biti spriječen rizik da poljoprivrednici oba entiteta ostanu bez značajne pomoći EU.

Podsjećamo, Evropska komisija je u više navrata upozorila da je EU spremna pružiti podršku poljoprivrednicima, ali da će ova značajna podrška postati dostupna samo ukoliko se usvoji strateški dokument ruralnog razvoja, u čijoj izradi su ravnopravno učestvovali članovi vlada oba entiteta.

Usvajanje Strategije ruralnog razvoja bit će siguran pristup fondovima Evropske unije i dobijanje, za početak, 30 miliona eura bespovratnih sredstava koja će biti iskorištena isključivo za ruralni razvoj.

Strateški plan ruralnog razvoja u potpunosti poštuje nadležnosti entiteta, a u njegovoj izradi ravnopravno su sudjelovali predstavnici entitetskih vlada, čiji su zahtjevi maksimalno uvaženi.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović o usvajanju ovog strateškog dokumenta u Vijeću ministara BiH obavijestio je Evropsku komisiju i nadležne organe u Briselu.

 

NV / NAP

Na vrh