Vijeće sigurnosti UN: Usvojena rezolucija o prekidu vatre u Siriji, osim u borbama protiv Al Qaide i ISIL-a

24. Feb 2018. | 22:45 | NV
vijece_sigurnosti_UN

Vijeće sigurnosti UN jednoglasno je usvojilo rezoluciju kojom se traži “neodložni” humanitarni prekid vatre u Siriji u trajanju od mjesec dana, prenijela je Beta.

Usvojeni tekst “traži da sve strane u Siriji neodložno prekinu neprijateljstva na najmanje 30 dana iz humanitarnih razloga”.

Cilj je “omogućiti dostavu humanitarne pomoći, medicinske usluge i evakuaciju bolesnih i najteže povrijeđenih”.

“Ovo nije mirovni sporazum za Siriju, tekst je čisto humanitaran”, rekao je švedski ambasador u UN Olof Skoog, jedan od predlagača rezolucije.

Zapadne zemlje su tokom pregovora odbile ruski zahtjev da svi humanitarni konvoji moraju dobiti zeleno svetlo vlade u Damasku.

Predviđeno je da su iz prekida vatre isključeni ISIL i Al Qaida. Na zahtjev Moskve, izuzete su i “druge osobe, grupe i entiteti povezani s Al Qaidom i ISIL-om, kao i druge grupe koje je Vijeće sigurnosti označio kao terorističke”.

Ti izuzeci bi mogli da omoguće različita tumačenja, budući da Damask “teroristima” smatra pobunjeničke grupe koje imaju podršku Zapada. Zbog toga, smatraju upućeni, poštovanje prekida vatre bi moglo biti prilično nasumično, prenosi Beta.

Tokom trajanja sirijskog rata puno puta su različite strane nalazile različite izgovore za svoje poteze, pa je se nekoliko država uključilo u bombardovanje ISIL-a i stacioniranje svojih snaga na teritoriju Sirije bez pristanka Damaska.

Također na zahtjev Rusije, Vijeće sigurnosti će se za 15 dana ponovo sastati da bi utvrdio poštovanje primirja.

S druge strane, rezolucija “poziva na momentalno podizanje opsada naseljenih mjesta poput Istočne Ghoute, Yarmouka, Fue i Kafraye”.

Podsjetimo, Istočna Ghouta se nalazi na desetak kilometara od centra Damaska i pod kontrolom je različitih pobunjeničkih grupa, uključujući i Al Qaidu koja tamo djeluje pod imenom Hayat Tahrir al-Sham. Rusija je ranije okrivila ovu grupu za sve zločine koji se dešavaju u tom dijelu Sirije i trenutne akcije u tom dijelu Sirije opravdavaju postojanjem ove grupe. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavorv je optužio Sjedinjene Američke države da se ne bore protiv ove terorističke grupe i dodao da ta grupa stanovništvo Istočne Ghoute koristi kao živi štit protiv sirijske vojske.

Međutim, osim ove grupe na prostoru Istočne Ghoute djeluje i druge grupe koje se ubrajaju u “umjerenu opoziciju” i sa kojima je Moskva i Damask ranije pregovarala o primirju u više slučajeva. Pod opsadom se nalazi i nekoliko stotina hiljada civila, a sirijska vlast je proteklih dana bacala letke iz aviona i pozivala civile da dođu do pozicija sirijske vojske i tako napuste obruč. U borbama su stradale stotine civila u proteklim danima. Dok opozicija optužuje Damask za prekomjeru silu i napade bez prestanka proteklih dana uz pomoć aviona i različitih raketnih sistema, vlast optužuje drugu stranu za granatiranje drugih dijelova Damaska u kome su stradale desetine civila.

Yarmouk je bivši palestinski izbjeglički kamp koji je trenutno pod kontrolom ISIL-a i Al-Qaide koje tu godinama ratuju, a sirijska vojska obje strane drži pod opsadom. Kafraya i Fua su šiitski gradići odani vlastima, a nalaze se u blizini Idliba, de facto glavnog grada pobune protiv vlade Bashara al-Assada, i godinama su pod opsadom sirijske opozicije.

Odgovarajući na poređenja stanja u Istočnoj Ghouti sada sa stanjem u Halepu u decembru 2016. godine, sirijski ambasador Bashar Jaafari je prihvatio poređenje rekavši da će “Istočna Ghouta postati novi Halep”.

“Da, Istočna Ghouta će biti novi Halep, današnji Halep, onaj u kom milioni ljudi normalno žive”, rekao je on. Zatim je isto predviđanje iznio i za provinciju Idlib, prenosi Beta.

Humanitarna pomoć je potrebna za više od 13 miliona Sirijaca, od čega je preko šest miliona interno raseljeno.

Kuvajt i Švedska su bili predlagači današnje rezolucije Vijeća sigurnosti, a usvojena je tek nakon što su uvaženi zahtjevi Rusije, koja kao stalna članica ovoga tijela ima pravo veta.

 

NV

Na vrh