VKBI: Uspostavljen Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća

4. Feb 2018. | 09:36 | NV
VP5A0885.JPG 1

Nakon potpisanog Protokola o međusobnoj saradnji i razumijevanju bošnjačkih nacionalnih vijeća od 23. decembra 2017. godine, jučer je u prostorijama VKBI u Sarajevu, održana konstituirajuća sjednica Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, i donesena odluka o imenovanju članova Ureda  za koordinaciju bošnjačkih vijeća.

Ovom odlukom stvorili su se svi preduslovi za otpočinjanje institucinalne saradnje VKBI, BNV-a i BV-a.

U Ured su imenovani: Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (Bosna i Hercegovina), prof.dr. Nedžad Mulabegović, član Ureda; Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Novog Pazara (R Srbija), Sulejman dr. Ugljanin, član; Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Mirsad Džudžević, član; Esad Džudžo (ispred BNV), član Ureda; Alisa Đogović-Murić, (ispred BV u CG), članica Ureda; Emir Zlatar (ispred VKBI), član Ureda

Prof. dr. Nedžad Mulabegović obavljaće funkciju predsjedavajućeg Ureda do donošenja Poslovnika o radu Ureda.

Na konstituirajućoj sjednici donešen je zaključak kojim su se Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori obavezali da finansiraju, u 2018. i 2019. godini, izradu IX i X toma, višetomnog Rječnika bosanskog jezika autora prof.dr. Dževada Jahića. Na ovaj način će kapitalni leksikografski projekat višetomnog Rječnika bosanskoj jezika ući u zadnju trećinu realizacije, jer će ostati još pet tomova da se kompletira Rječnik, saopćeno je iz VKBI.

 

NV

Oznake:

Na vrh