Vlada entiteta Republika Srpska otpušta oko 1.000 radnika iz “Željeznica Republike Srpske“

6. Feb 2017. | 10:29 | NV
765-430-3876402a5dde23f15153dcaf90b985e5

Vlada Republike Srpske najavila je uskoro početak provođenja plana restrukturiranja u “Željeznicama Republike Srpske” u koji je uključena i Svjetska banka, prema kome hiljadu radnika ovog preduzeća treba da ostane bez posla, prenosi RTV Bijeljina.

U prvoj godini najavljuju otpuštanje oko 500 zaposlenih. Iz Željeznica ipak uvjeravaju da radnici neće ostati na ulici, jer će biti ponuđene otpremnine koje će biti duplo veće od zakonski definisanih.

Prema novoj sistematizaciji, oko 1000 radnika u “Željeznicama Republike Srpske” je višak. U Ministarstvu saobraćaja planiraju da u prvoj godini restrukturiranja broj zaposlenih bude smanjen za 500.

Direktor Željeznica objašnjava da niko od otpuštenih radnika neće završiti na ulici, jer će pored penzionisanja i prekvalifikacije, za prvih 500 radnika koji bi trebalo da ostanu bez posla, biti ponuđene stimulativne otpremnine koje će iznositi 12 mjesečnih ličnih dohodaka.

Dio sindikata u Željeznicama je zadovoljan ponudom. U Sindikatu željezničara smatraju da je to dobar potez. Međutim, iz Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti upozoravaju da je ovakav način restrukturiranja štetan za ovo javno preduzeće i da pere od odgovornosti sve politički postavljene direktore koji su zaključivanjem štetnih ugovora i doveli Željeznice u ovakvo stanje.

U Sindikatu mašinovođa tvrde da od resornog ministarstva nisu dobili informaciju u kojim sektorima će otpuštati radnike. Nejasno je i gdje će Željeznice naći novac za otpremnine, kada ovo preduzeće radnicima duguje više miliona maraka na ime neplaćenog regresa i toplog obroka, a već godinu dana, kažu sindikalci, ne isplaćuje se ni prevoz.

Iznos od 12 dohodaka je nedovoljan, upozoravaju sindikalci, da bi radnici koji ostanu bez posla pokrenuli neki svoj posao i nastavili samostalno da žive.

Osim otpuštanja radnika, analiza Svjetske banke je utvrdila i da je putnički saobraćaj u Željeznicama nerentabilan, ali je Vlada ipak odlučila da ne ukida tu djelatnost.

 

NV / RTV BN

Na vrh