Magazin>>

Vlada FBiH izdvojila 500.000 KM za sufinansiranje idejnog projekta Toplovoda Kakanj – Sarajevo

29. Mar 2018. | 17:10 | NV
termoelektrana_kakanj_kakanj_com_ba

Vlada Federacije BiH odobrila je Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH uključivanje u projekat “Snabdijevanje toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva” i zadužila Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH za sufinansiranje izrade Idejnog projekta za snabdijevanje toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva u iznosu 500.000 KM, piše Patria.

Smatra se da bi se toplovodom iz Kaknja mogao zagrijavati značajan broj stanova u Sarajevu, što bi dovelo i do smanjenja zagađanja zraka u glavnom gradu BiH.

Vlada FBiH je na 133. sjednici, održanoj 27.12.2017. godine, donijela Zaključak kojim se ovom fondu odobrava uključivanje u Projekt toplovod Kakanj – Sarajevo i daje zaduženje za učešće u finansiranju studije izvodljivosti u Kantonu Sarajevo, u iznosu do 500.000 KM.

“Imajući u vidu da je preduvjet za distribuciju toplinske energije, izgradnja toplovoda, odnosno dovođenje toplinske energije iz TE Kakanj do područja Sarajeva, jasno je da Studija distribucije toplotne energije u Kantonu Sarajevo, a koja je također još jedna od aktivnosti i elaborata na osnovu kojih bi se realizirali svi koraci provedbe ovog kapitalnog projekta, ne predstavlja direktan naredni korak realizacije projekta “Snabdijevanje toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajevo”, već analize odabira načina distribucije toplinske energije u Kantonu sa stanovišta širenja konzumnog obuhvata”, saopćeno je iz Vlade.

U molbi Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH za izmjenu prvobitnog zaključka od 27.12.2017. je navedeno da je UNDP u januaru ove godine objavio poziv za dostavu ponuda za izradu “Studije izvodljivosti proširenja i unaprijeđenja sistema grijanja u Kantonu Sarajevo”, pa je predloženo da se Fondu odobri uključivanje u ovaj projekt i to za sufinansiranje izrade Idejnog projekta za ovaj toplovod.

 

NV / NAP

Na vrh