Vlada FBiH: Potpisan sporazum, većina boraca se vraća kućama

8. Jul 2017. | 15:33 | NV
borci(12)

Većina boraca koja je skoro mjesec pred Vladom FBiH tražila svoja prava krenula je svojim kućama, potvrdio je za N1 predsjednik Patriotske lige Teočak Ibrahim Hasanović.

Prema njegovim riječima, s predstavnicima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine potpisan je sporazum o socijalnom zbrinjavanju boraca Armije Republike BiH iz 17 općina, dok borci koji prosvjeduju iz općine Srebrenik, kako kaže, nisu potpisali spomenuti sporazum.

Borci su pred Vladu došli 12. juna i to pješke iz Teočaka. Njima su se pridružili i demobilisani borci iz drugih kantona. Iako su iz Vlade insistirali na pregovorima, borci su odbijali poslati svoje predstavnike. No, dogovor je očito postignut sa većinom boraca te su iscrpljeni i bolesni krenuli svojim porodicama.

 

Šta je Vlada F BiH obećala borcima?

U Prijedlogu rješenja boračkih zahtjeva koji je podijeljen borcima jučer ispred Vlade FBiH navedeno je da Vlada FBiH traži od Kolegija oba doma Parlamenta FBIH da hitno sazovu vanredne sjednice i po skraćenom postupku razmatraju i usvoje izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica kako bi se obezbijedio osnov za izradu Jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, uključujući i registar svih oblika pomoći iz budžeta sa svih nivoa vlasti u BiH, piše agencija Patria.

Dalje se navodi da će Vlada i resorno ministarstvo odmah uputiti u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog značaja čijim bi se usvajanjem dobilo na reprezentativnosti boračkih udruženja.

Predstavnici boraca će sačiniti spiskove boraca po općinama i dostaviti ministarstvu sa danom 7.7.2017. Federalno ministarstvo u narednih 10 dana će zakazati i održati sastanak u svim općinama na kojima će biti prisutni načelnici općina, kantonalni i resorni federalni ministar i predstavnici boraca.

Ibro Hasanović, predsjednik Patriotske lige Teočak kazao je za Patriju da su već predati spiskovi boraca koji su protestvovali ispred Vlade FBiH i da će oni imati prioritet u isplati sredstava.

“Predstavnici boraca iz 19 općina su potpisali sporazum, jedino to nije učinila grupa iz Srebrenika njih 20-ak koji su ostali pred zgradom Vlade FBiH”, kazao je Hasanović dodavši da će budno pratiti šta radi Vlada i resorno ministarstvo.

Također, Ministarstvo će uključiti sve predstavnike boraca u izradu kriterija za dodjelu sredstava iz Sporazuma, a rok za primjenu je 1. septembar 2017. godine.

“Federalno ministarstvo preuzima obavezu da u dalju proceduru uputi zahtjeve koji imaju za cilj zaštitu ugleda i prava branilaca i članova njihovih porodica, a koji se odnose na liječenje branilaca i članova njihovih porodica u svim zdravstvenim institucijama u BiH”, navodi se u Prijedlogu rješenja.

 

NV / NAP

Na vrh