Vlada Norveške nastavlja pružati podršku pravosuđu BiH: Izgradnja zgrade suda u Olovu

19. Jul 2017. | 22:22 | NV
IMG_7015

Danas je potpisan Memorandum o razumijevanju za izgradnju nove zgrade Odjeljenja Općinskog suda u Visokom smještenog u Olovu, ukupne površine 553,58 m2 u vrijednosti od 300.000 eura, između Ambasade Kraljevine Norveške u BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), Ministarstva za pravosuđe i upravu Zeničko-Dobojskog kantona, Općinskog suda u Visokom i Općine Visoko, saopšteno je iz VSTV-a.

Na ceremoniji prisutnima su se obratili predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija, predstavnik Ambasade Kraljevine Norveške u BiH Ognjen Grujić, direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić, ministar pravosuđa i uprave Zeničko-Dobojskog kantona Mirnes Bašić, predsjednik Općinskog suda u Visokom Enes Behlulović i načelnik Općine Olovo Đemal Memagić.

Zahvaljujući inovativnom pristupu unapređenja rada pravosuđa i kontinuiranim zalaganjima VSTV-a BiH u ovom domenu, međunarodni donatori, a posebno Vlada Norveške prepoznali su VSTV BiH kao ključnog partnera u izgradnji i očuvanju efikasnog, transparentnog, nezavisnog i modernog pravosuđa u BiH. Uz efikasno planiranu finansijsku podršku, Vlada Norveške je u proteklom periodu investirala značajna sredstva putem više projekata usmjerenih na unapređenje rada sudova i rada tužilaštava.

Podrška Vlade Norveške se nastavila i kroz Projekat unapređenja efikasnosti II koji pored modernizacije zgrada pravosudnih institucija obuhvata i druge segmente, prije svega unapređenje upravljanja pravosuđem, kako sa nivoa VSTV-a BiH tako i sa nivoa rukovodilaca pravosudnih institucija.

Objekat u Olovu koji se trenutno koristi za potrebe Općinskog suda u Visokom je najlošiji objekat u čitavoj Bosni i Hercegovini u koji od njegove izgradnje nisu investirana značajna sredstva. Izgradnjom nove zgrade osigurat će se bolji uslovi za efikasniji rad suda te pružanje boljih i efikasnijih usluga građanima.

 

NV

Na vrh