Vlada RS-a: U protekloj godini broj nezaposlenih se smanjio za 3,8 posto

Pad nezaposlenosti u Republici Srpskoj (RS) evidentiran je tokom cijele prošle godine tako da je u decembru 2013. registrirano 3,8 posto manje nezaposlenih u odnosu na početak te godine, tvrdi entitetska vlada

27. Mar 2014. | 16:17 | I.Č
20788

Na današnjoj sjednici Vlada RS-a je, nakon razmatranja Izvještaja o realizaciji Akcionog plana zapošljavanja u RS-u za 2013. godinu, zaključila da je, kao rezultat provođenja ovog plana i drugih mjera i aktivnosti na tržištu rada RS, došlo do pada nezaposlenosti u RS-u.

"Programom rada Zavoda za zapošljavanje za 2013. godinu bilo je planirano da se posredničkom funkcijom Zavoda i mjerama aktivne politike u 2013. godini zaposli 26.500 osoba s evidencije. U 2013. zaposleno je ukupno 28.860 osoba s evidencije nezaposlenih, što je za 2.360 više od planiranog", tvrdi se u saopćenju.

Entitetska vlada usvojila je Informaciju o razvoju i izgradnji irigacionih sistema na području općina Gradiška i Laktaši te zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Javnu ustanovu "Vode Srpske“ da u saradnji s tim lokalnim zajendicama pripreme Glavni projekat "Spojnog kanala“ (rijeka Vrbas-kanal Osorna) i idejna rešenja za planirane akumulacije.

Zadužuje se Javna ustanova "Vode Srpske“ da prioritetno izvrši sanaciju postojećeg obodnog kanala Osorna-Borna –Ljevčanica u dužini od 25,6 km u okviru Projekta hitne pomoći i zaštite od poplava.

Vlada RS-a usvojila je i Informaciju o izgradnji fabrike za preradu voća i povrća "Bosanka“ Doboj te zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da u saradnji s nadležnim ministarstvima i gradom Doboj aktivno učestvuje u realizaciji projekta izgradnje te fabrike.

Preduzeće "Benkons Bosna“ d.o.o., čiji je osnivač firma "Benkons“ sa sjedištem u Azerbejdžanu izrazila je spremnost za izgradnju fabrike u Doboju, koja bi se bavila preradom voća i povrća, proizvodnjom voćnih sokova, kao i drugih vrsta proizvoda od voća i povrća.

Kompanija ima namjeru preuzimanja brenda "Bosanka“ Doboj s dopunom asortimana iz vlastite proizvodnje, saopćeno je iz entitetske vlade.

Preduzeće će biti izvozno orijentisano, prvenstveno na evropsko tržište, dok bi jednim dijelom bili zastupljeni i na domaćem tržištu. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 30.000.000 eura, a pored ekonomskog važno je istaći i njegov socijalni karakter, jer investitor planira otvaranje oko stotinu radnih mjesta i ostvarivanje saradnje s domaćim poljoprivrednim proizvođačima.

Na vrh