Vladimir Kličko završio karijeru

3. Aug 2017. | 17:26 | NV
47310

Bivši bokserski svjetski prvak u teškoj kategoriji Vladimir Kličko odlučio je okončati svoju dugogodišnju uspješnu karijeru. U kratkom videu koji je Kličko snimio, saopštio je svojim fanovima da prekida uspješnu karijeru i najavio da će se posvetiti drugim stvarima u životu.

“Ostvario sam sve što sam sanjao, sad želim započeti svoju drugu karijeru nakon sporta. Nisam ni pomišljao da ću imati ovako dugu i nevjerojatno uspješnu karijeru boksera”, rekao je Vladimir Kličko.

U svojoj profesionalnoj karijeri dugoj 21 godinu, Kličko (41) je zabilježio 64 pobjede (53 nokautom) i 5 poraza, od čega su dva upisana u njegove dvije zadnje borbe. Od ukrajinskog boksera bili su bolji britanski bokseri Tyson Fury (28. novembra 2015. godine) i Anthony Joshua (29. aprila 2017. godine).

Prije pomenutog britanskog dvojca Kličko je zadnji poraz upisao daleke 2004. godine od američkog borca Lamona Brewstera.

Dominacija ukrajinskog boksera trajala je godinama i zajedno sa svojim bratom Vitalijem predstavlja jednu od najdužih dominacija u historiji ovoga sporta.

Borio je se u čak 29 finala za svjetskog prvaka u teškoj kategoriji (više nego bilo koji drugi bokser) i pobjedio je čak deset bivših svjetskih prvaka tokom svoje karijere.

Na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine osvojio je zlato u amaterskom boksu.

Iako su mnogi Kličku zamjerali da njegove borbe nisu atraktivne, ipak nema sumnje da je Vladimir Kličko bio veliki borac i šampion.

 

NV

Na vrh