Vladimir Putin naredio povlačenje ruske vojske iz Sirije

11. Dec 2017. | 16:52 | NV
putin(16)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naložio je povlačenje ruskih trupa iz Sirije tokom iznenadne posjete bazi Hmejmim, objavila je ruska agencija Sputnik.

Putinu je ovo prva posjeta od uspostavljanje baze u Latakiji, a njegova naredba je neočekivana iako je još 2016. najavljeno da su trupe u Hmejmimu “obavile posao” i da bi trebalo da se uskoro povuku.

Putina je na vojnom aerodromu dočekao predsjednik Sirije Bashar al-Assad u pratnji ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua. Putin je vojnicima rekao da se “Rusija iz Sirije vraća sa pobjedom”.

“Naređujem ministru odbrane, načelniku Generalštaba, da započne povlačenje ruske grupe u baze njihovog stalnog raspoređivanja”, rekao je Putin obraćajući se vojsci.

Predsjednik Rusije je naglasio da su ruske oružane snage zajedno sa sirijskom vojskom porazile najefikasniju grupu međunarodnih terorista u Siriji.

“Za dvije godine Oružane snage Rusije su zajedno sa sirijskom vojskom pobijedile najefikasniju grupu međunarodnih terorista. S tim u vezi donijeta je odluka: značajan dio ruskog vojnog kontingenta u Siriji vraća se kući, u Rusiju”, izjavio je Vrhovni komandant ruske vojske.

U martu 2016. godine Putin je donio odluku o povlačenju većeg dijela ruske vazduhoplovne grupe u vezi sa uspješnom realizacijom zadataka. Pritom Rusija nije odustala od svoje obaveze snabdijevanja oružjem i vojnom opremom sirijskoj vladi i obučavanje vojnih stručnjaka.

Vazdušna baza Hmejmim i logistički centar mornarice u Tartusu još uvijek funkcionišu. Osim toga, u Siriji radi i Ruski centar za pomirenje.

Prije nekoliko dana Rusija je proglasila pobjedu nad ISIL-om, a jučer je to uradio i Irak. Iz Sirije je pak saopšteno da su kapaciteti ISIL-a uglavnom slomljeni, ali da ostaju još neke teritorije na kojima ISIL pruža otpor.

 

NV / NAP

Na vrh