VMRO DPMNE je spremna da ide u opoziciju

12. Feb 2017. | 09:46 | NV
Gruevski-zaev-2-701x413

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski izjavio je sinoć da je spreman da ode u opoziciju, ukoliko suparnička stranka Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) potpiše zahtjeve koje je postavila albanska DUI.

U intervjuu kablovskoj Televiziji Nova, on je ocjenio da se tim zahtjevima, među kojima je i uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika u Makedoniji, ne pomaže ni Albancima, ni Makedoncima.

“To su zahtjevi kojima se samo pravi netrpeljivost i posvađaće nas jedne sa drugima. Mi želimo da pomognemo svima, da imaju bolji život sa zapošljavanjem, a ne sa takvim nelogičnim zahtjevima”, rekao je lider VMRO DPMNE.

Gruevski je rekao da su njegovi pregovori sa dugogodišnjim partnerom DUI oko formiranja nove koalicije propali kod pitanja dvojezičnosti, odnosno uvođenja albanskog kao drugog zvaničnog jezika ne teritoriji cijele zemlje.

Dodao je i da nije mogao da prihvati ni zahtjev za produženje mandata Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore.

U intervjuu TV Nova bivši makedonski premijer istakao je da je posljednjih 10 godina radio da svim građanima Makedonije bude bolje i da nema ništa protiv Albanca, a da su “mediji koje finansira Soroš stvorili utisak da je njegova partija protiv Albanca”.

“Posljednjih dvije godine mediji pod kontrolom Soroša su imali zadatak da nas ocrne i predstave kao antialbance, kako bi albanske stranke bile dovedene u neprijatnu situaciju ako stupe u koaliciju sa nama”, rekao je Gruevski.

Glavni politički oponent Gruevskog, Zoran Zaev, koji sa najvećom albanskom strankom DUI Alija Ahmetija pregovara o formiranju vlade, već ima uslovnu podršku dvije manje albanske stranke, Besa i Alijansa za Albance.

U slučaju da postigne sporazum sa albanskim strankama Zaev bi imao potrebnu parlamentarnu većinu za formiranje vlade.

DUI, Besa, Alijansa za Albance su kao uslov za bilo kakvu koaliciju postavile prihvatanje platforme kojom se traži dvojezičnost na teritoriji cijele Makedonije, ravnomjerna raspodjela budžeta, integracija u EU i NATO i produžavanje rada Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji su održani prije dva mjeseca, 11. decembra, konstituisan je parlament, ali nije izabran mandatar jer nema parlamentarne većine i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski u prvom pokušaju za 20 dana nije uspio da potvrdi koaliciju s DUI.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je da će mandat za formiranje vlade povjeriti stranci ili koaliciji koja napravi parlamentarnu većinu od 61 poslanika, što nijedna od dvije najveće makedonske partije, SDSM i VMRO DPMNE, ne može da uradi bez 10 poslanika stranke Alija Ahmetija.

 

NV / Beta / foto exit.al

Na vrh