Vođa iračke šiitske milicije na granici Izraela i Libana, predsjednik Aoun tvrdi da Izrael neće napasti Liban

10. Dec 2017. | 07:59 | NV
leb

U južnom dijelu Libana na granici sa Izraelom, gdje su 2006. godine ratovali libanski šiitski Hezbollah i izraelska vojska, pojavio se komandant šiitske iračke milicije Asaib Ahl al-Haq, koja ima podršku Irana. Komandant ove grupe Qais al-Khazaali, na snimku koji kruži internetom od petka, u pratnji pripadnika Hezbollaha opservira granicu sa Izraelom.

On je tom prilikom izjavio: “Mi, ovdje sa Hezbollahom, izražavamo našu potpunu spremnost da stanemo uz libanski narod te uz palestinski narod u slučaju izraelske okupacije Palestine”, prenosi Al Arabiya.

Qais al-Khazaali pripadnike Hezbollaha naziva “braćom”, nakon što je obišao cjelokupnu “granicu okupirane Palestine”, prenosi Reuters.

Posjeta iračkog šiitskog komandanta nije se svidjela libanskom premijeru Saadu al-Haririju, sunitskom i prosaudijskom političaru. On je naložio istragu o dolasku iračkog komandanta u Liban, prenosi Al Arabiya.

Hariri je posjetu vidio kao kršenje zakona Libana, prenosi portal Al Masdar. On je izjavio da je njegova obaveza da “spriječi bilo koju osobu da obavlja vojne poslove na državnom teritoriju” Libana.

 

Predsjednik Aoun: Izrael neće napasti Liban

U odvojenom slučaju od gore pomenutog, libanski predsjednik Michel Aoun (bivši general koji dolazi iz redova kršćanja, ali je blizak Hezbollahu) u jednom intervjuu odbacio je mogućnost da će Izrael napasti Liban.

“Nakon rata iz jula 2006. godine, Izrael neće napasti Liban”, izjavio je Aoun, aludirajući na rat Hezbollaha i Izraela u kome je ovaj libanski pokret izborio pobjedu i natjerao izraelsku vojsku na povlačenje.

Od tada je Hezbollah, smatraju analitičari, postao još snažniji i iskusniji zbog rata u Siriji. Isto tako, vjeruje se da je Hezbollah sada još bolje naoružan i da raspolažu sa stotinama hiljada raketa koje mogu doseći teritorij Izraela.

 

Izrael ponavlja prijetnje

Sa druge strane, Izrael mjesecima ponavlja da u Siriji neće dozvoliti prisustvo proiranskih snaga koje mogu ugroziti Izrael. U tu svrhu Izrael je mnogo puta bombardovao različite pozicije u Siriji pod izgovorom da želi spriječiti Hezbollah da dođe do modernog naoružanja koje im šalje Iran, ili pak napad na određenje mete, tvrdeći da će tamo biti smještena iranska vojna baza. Jedan takav napad se desio u ponedeljak u okolini Damaska, kada su tri ili četiri rakete pogodile metu, a ostale bile oborene od strane sirijske vojske.

Slom ISIL-a u Iraku i Siriji te približavanje konačnom kraju rata u Iraku i većem dijelu Sirije, Hezbollahu i šiitskim milicijama ostavlja prostor za različite akcije.

Priznavanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela od strane Sjedinjenih Američkih Država još je više zakomplikovala krizu na Bliskom istoku gdje se ukrštavaju interesi različitih država.

 

NV

Na vrh