Volkswagen će ukinuti 25 hiljada radnih mjesta

31. Oct 2016. | 18:10 | NV
Volkswagen

Njemačka kompanija Volkswagen u narednim godinama planira ugasiti 25 hiljada radnih mjesta, prenose svjetski mediji.

Šef Odsjeka ljudskih resursa komapanije Volkswagen Karlheinz Blessing izjavio je danas njemačkim medijima da će proizvodnjom električnih automobila doći do smanjena potrebne radne snage, jer električni automobili nemaju toliko komponenti kao što imaju automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

On je također priznao da smanjenje broja radnika ima veze sa skandalom o emisiji štetnih prlinova, ali da to nije glavni razlog za najavljena otpuštanja. On je rekao da će u narednih 10 godina Volkswagen ukinuti 25 hiljada radnih mjesta, ali neće masovno uručivati otkaze, već će se broj smanjivati odlaskom radnika u penziju.

Bitan momenat za ovu kompaniju biće i sastanak Nadzornog odbora i predstavnika radnika 18. novembra. Na njemu će se raspravljati o daljnjim koracima u razvoju kompanije. Međutim, postoje informacije da dvije strane neće postići dogovor, jer radnici zahtjevaju da se kompanija upusti u proizvodnju vlastitih baterija, odnosno akumulatora energije za automobile. Prema nekim izračunima čak 30% cijene električnog automobila u budućnosti otpada na cijenu pomenute baterije.

 

NV

 

Oznake:

Na vrh