Volkswagen obustavlja proizvodnju Phaetona

Dieselgate je uzeo još jednu žrtvu, no za ovom je mali broj onih koji će žaliti. Naime, Volkswagen je odlučio obustaviti proizvodnju preskupog i po mnogima nepotrebnog modela Phaeton koji se proizvodio u poznatoj "čistoj" tvornici u Dresdenu

24. Dec 2015. | 21:14 | S.M
51971


Tačnije, nakon četrnaest godina proizvodnja će biti zaustavljena u martu iduće godine. Reuters javlja kako u ovoj maloj tvornici trenutno radi 300 od prijašnjih 500 radnika te kako će ustvari nakon obustave tvornica ući u proces restrukturiranja, nakon čega će proizvodnja biti obnovljena na sadašnjem nivou.

Za vrijeme prekida proizvodnje radnici će navodno biti upućeni na rad u pogone u Zwickau gdje se proizvode modeli Golf i Passat. Nakon otprilike godinu dana restrukturiranja proizvodnja bi dakle trebala biti obnovljena, no za sada nije poznato koji će se model ili modeli u Dresdenu proizvoditi.

Ovaj potez svakako nije neočekivan s obzirom na vrlo malu potražnju za Phaetonom te trenutnu situaciju u kojoj se grupacija našla nakon emisijskih skandala, odnosno potrebe za određenim uštedama kako bi se namakla sredstva potrebna za saniranje posljedica, odšteta i sl.

Podsjetimo kako je Phaeton bio projekt Ferdinanda Piëcha, bivšeg predsjednika nadzornog odbora ovog proizvođača. Trošak razvoja Phaetona se navodno kretao oko milijardu eura, no ovaj automobil nikada nije dosegnuo očekivane prodajne rezultate, što posebno i ne treba čuditi s obzirom na njegovu cijenu. Naime, cijena trenutnog ulaznog modela u Njemačkoj iznosi 89.650 eura, dok cijena Audija A8 kreće od 81.000 eura.

Na kraju dodajmo kako je ranije Volkswagen potvrdio da će Phaeton dobiti nasljednika, no potom je njegov dolazak ponovno prolongiran, a nakon svega što se događalo pitanje je hoće li se uistinu na tržištu pojaviti druga generacija. Ako hoće, to se vjerovatno neće dogoditi prije 2020.

Oznake: >

Na vrh