Volkswagen potvrdio planove za 20 električnih i hibridnih modela

Volkswagenov šef Matthias Müller je potvrdio kako će ovaj proizvođač do 2020. lansirati oko 20 novih električnih i plug-in hibridnih modela koji će nositi značke raznih brendova unutar grupacije

30. Jan 2016. | 22:13 | S.M
53804


Nažalost nije ulazio u detalje pa je o konkretnim modelima za sada teško govoriti.

Nadalje, priznao je kako je jedan od glavnih razloga većem okretanju prema ovim tehnologijama i famozni Dieselgate koji je i prilika za VW da temeljito razmisli o budućnosti i još odlučnije krene prema naprijed.

Müller je također pozvao na zajedništvo i saradnju u razvoju električne mobilnosti posebno kod sistema i infrastrukture punionica i sl. To bi trebalo rezultirati mnogostrukim koristima. Naime, ne samo da bi se na takav način ubrzao i pojeftinio razvoj tih tehnologija, već će i kupci imati veće povjerenje prema njima ukoliko vide da iste imaju široku institucionalno, infrastrukturno i drugu potporu.

Na kraju recimo i kako je Müller dodao da električna mobilnost i autonomne tehnologije ne smiju biti prepuštene Silicijskoj dolini i tamošnjim igračima, a pozvao je i na saradnju između proizvođača, njihovih opskrbljivača i evropskih država kako bi Evropa ostala kompetitivna u svijetu koji se sve brže mijenja.

Na vrh