VS UN: Rusija blokirala američku rezoluciju o Sjevernoj Koreji

20. Apr 2017. | 09:12 | NV
vijece_sigurnosti_UN

Rusija je sinoć kasno spriječila Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da osudi Sjevernu Koreje zbog najnovijeg ispaljivanja rakete, i to uprkos tome što je osuda imala podršku Kine, saveznice Pjongjanga, rekle su diplomate.

Američki prijedlog osude zahtjevao je od Pjongjanga da se uzdrži od sprovođenja proba nuklearnih ili balističkih raketa, poslije nesupješnog ispaljivanja jedne u od njih u nedelju.

Po diplomatama u VS, Moskva želi da poboljša elemente teksta, odnosno ukaže na potrebu da se rješenje na Korejskom poluotoku postigne dijalogom. Tass prenosi da su ruske diplomate taj dio rezolucije htjele prepisati iz prošle rezolucije o Sjevernoj Koreji, a koja je jednoglasno usvojena.

Nekoliko diplomate, govoreći pod uslovom da im se ne objave imena, priznalo je da su iznenađeni ruskom blokadom teksta i to uprkos tome što je tekst podržao Peking koji obično diplomatski štiti Sjevernu Koreju u UN.

U blokiranom tekstu, članovi VS UN su izrazili “apsolutnu zabrinutost” zbog “veoma destabilijućeg ponašanja” Sjeverne Koreje, prijeteći joj ponovo “značajnijim koracima”.

Prošlog mjeseca, VS je jednoglasno oštro osudio niz lansiranja raketa Pjongjanga.

Ruska blokada dolazi sedam dana prije sastanka VS UN o Sjevernoj Koreji, kojom će predsjedavati šef američke diplomatije Rex Tillerson.

Pred sjednicu VS UN američka ambasadorka u UN Nikki Haley je rekla da je “važno da Sjeverna Koreja zna da mi ne tražimo sukob”.

“Mi smo jasno rekli šta ona može da uradi. Lopta je na njenoj strani terena”, upozorila je diplomatkinja.

Potpredsjednik SAD Mike Pence koji je na turneji po Aziji, u srijedu je obećao Sjevernoj Koreji “ogroman” odgovor u slučaju napada, nazivajući Pjongjang “najopasnijom i najneposrednijom prijetnjom u regionu”.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres je u srijedu izjavio da zemlje koje su “na prvoj liniji fronta” te krize Kina, SAD, Japan, Južna Кoreja, Rusija, treba da učine sve da spriječe trku Pjongjanga u naoružavanju.

“Mislimo da je apsolutno neophodno (…) da se svi uključe kako bi se osiguralo da se sve uradi da se prijetnja koju predstavlja razvoj raketa i nuklearnih sposobnosti, ne pretvore u opasnost po međunarodnu zajednicu”, rekao je šef UN.

“Mi u potpunosti podržavamo napore svih država da se obezbjedi da Sjeverna Кoreja ne postane sposobna da postane prijetnja ne samo za region, već i za širi dio svijeta” dodao je on.

 

 

NV / Beta / Tass

Na vrh