Vučić: Besmisleno je govoriti o nastavku briselskog dijaloga, biće mnogo promjena

26. Mar 2018. | 22:37 | NV
vucic4

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras nakon sjednice Vijeća nacionalne sigurnosti da je Marko Đurić otet i pretučen, a da su “albanskim teroristima” pomagali EULEX i dvojica srbijanskih državljana koji su naoružani dugim cijevima krenuli na goloruki narod.

On je kazao da je “teroristička banda” upala u Sjevernu Mitrovicu, bacila šok bombe i pretukla koga god je stigla.

“Uhapsila je Marka Đurića zato što im je u skladu sa sporazumom pisao tri puta ili da pokažu da im se ne sviđa šta misli o njihovoj terorističkoj državi i ne slaže se s odlukom većine zapadnih zemalja da se Kosovu prizna nezavisnost. Tukli su ga naočigled svih. Dostavit ćemo snimke javnosti. Nakon toga, banda terorista se fotografisala.”

Optužio je EULEX kako je pomogao Albancima da utjeraju strah u kosti Srbima na Sjeveru Kosova. Također, najavio je kako će svi oni koji su učestvovali u otmici Marka Đurića i batinanju, odgovarati pred sudovima Republike Srbije jer su počinili više krivičnih djela.

“Veoma interesantno je da smo cijeli dan slušali o tome kako se pozivaju obje strane na mir, pa pitam građane Srbije šta je to Srbija uradila, šta smo mi nekome napravili? Jesmo li pretukli nekoga, ponižavali nekoga ili su oni tukli naše novinare i čovjeka koji je glavni pregovarač za Prištinu? Srbija nikada nikom neće da prijeti. Doživjela je brojna poniženja, preživjela ih je, ali Srbija neće nikome dozvoliti da uništi njen narod. To je jasna i nedvosmislena poruka”, kazao je.

Poručio je kako će dati sve od sebe da sačuvaju mir, ali da neće nikome dozvoliti da ugrozi sigurnost njihovih građana.

Istakao je kako je besmisleno govoriti o nastavku briselskog dijaloga , te da će odnijeti odluku hladne glave, ali da će biti mnogo promjena.

“Težak dan za nas. Albanski teroristi htjeli su pokazati da imaju moć i podršku zapadnih sila, što su i dokazali. Mi ćemo sačuvati naš narod na Sjeveru Kosova koji treba da bude spokojan i miran. Srbija nikom neće dozvoliti da bude napadnut ili protjeran sa svog ognjišta”, zaključio je Vučić.

Podsjećamo, u Kosovskoj Mitrovici policija je danas uhapsila direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića. Njemu su kosovske vlasti zabranile ulazak u državu, ali je Đurić na svoju odgovornost prekršio odluku. Đurić je prebačen u odjeljenje pritvora Kosovske policijske službe u Prištini. Nakon nekoliko sati poslije deportovan je u Srbiju.

 

NV / NAP

Na vrh