Vučić: Cilj nam je sačuvati mir i stabilnost i da zaštitimo svoj nacionalni državni interes

22. Feb 2017. | 18:58 | NV
Aleksandar_Vucic

Nakon beogradskog sastanka sa političkim predstavnicima iz RS, premijer Srbije Aleksandar Vučić novinarima je kazao da Srbija ni na koji način nije doprinijela podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije u Hagu, piše Patria.  

“Danas, 22 godine od Dejtona, mnogi ljudi nažalost žive u prošlosti i žive od prošlosti. Nekim ljudima je veoma sužen pogled u budućnost. Srbija, odnosno predsjednik i ja se nikada nismo miješali u odluku predstavnika Srba u RS da donesu jednu ili drugu odluku.

Za nas suštinski problem jeste činjenica da su ovim naši odnosi vraćeni 22 godine unazad. I ono malo povjerenja koje smo uspjeli izgraditi danas je jasno da toga nema. Jer ako želite da podignete tužbu protiv susjedne države, za koju znate da ne možete da je dobijete i ako imate 1,2 miliona Srba u BiH koji se ne slažu s tim, pokazuje koliki su naši problemi.  

Naš je posao da sačuvamo mir. Da odgovorimo na njihovu tužbu, da njihova tužba ne urodi plodom, da zaštitimo svoj nacionalni državni interes. Što se tiče Srbije uvijek ćemo da poštujemo integritet BiH, kao i RS, ali ono što je danas naš primarni cilj jeste da nemamo pravo da dozvolimo ponižavanje Srbije i to nikome nećemo dozvoliti. Cilj je očuvanje mira i stabilnosti, a sve preko toga dobro je ako uspijemo”, rekao je Vučić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je znao da će Bakir Izetbegović ovo uraditi, Vučić je rekao:

“Nisam očekivao da Bošnjaci ovo urade. Saznao sam prije mjesec dana. Vjerovao sam i vjerujem da je to pogrešan potez za odnose Bošnjaka i Srba, da nije dobro izmjeren i odmjeren, i da nanosi štetu našim odnosima. Mislim da ovo ne donosi dobro ni Bošnjacima ni Srbima.”

NV / nap.ba 

Na vrh