Vučić: Odluka o odlasku u Srebrenicu do 9. jula

Odluku o odlasku u Srebrenicu premijer Srbije Aleksandar Vučić donijet će između 6. i 9. jula, ona će, kaže, biti u interesu srpskog i bošnjačkog naroda i poručuje da neće trpjeti nikakve strane pritiske

26. Jun 2015. | 15:25 | S.K
43003

On je na konferenciji za medije izjavio da ta odluka zavisi isključivo od njega, ali da niko ne zna šta će sve da se dogodi u Srbiji i regionu do 11. jula, prenosi Tanjug.

"Dobijam savjete sa svih strana. Moj posao je da uradim ono najbolje za Srbiju i da ne mislim o rezultatima nekih budućih izbora ili bilo čega drugog. Donijet ću odluku koja je najbolja za srpski i bošnjački narod i ne interesuju me ni sigurnost, ni bezbjednost ni rizici", naglasio je Vučić.

On je dodao da je prilikom ponude da ode u Srebrenicu bio siguran da će Bošnjaci "objeručke dočekati iskrenu i prijateljsku ponudu", jer srpski i bošnjački narodi žive jedni s drugima.

"Mi sa Albancima živimo u dva odvojena društva, jedni pored drugih, i zato treba da imamo uređene odnose, ali sa Bošnjacima svuda živimo jedni s drugima i moramo ozbiljno da razgovaramo. Zato nisam odgovarao na brojne kampanje, ćutao sam", naveo je Vučić poručivši da Bošnjaci "moraju da razumiju da će živjeti sa Srbima".

U Bosni ima 37 odsto Srba, a u Srbiji je 350.000 Bošnjaka, podsjetio je i upitao: "Šta ćemo da radimo? Hoćemo li vaditi oči jedni drugima sve vrijeme. U interesu nam je mir, da sebi utuvimo u glavu da ne možemo da uništimo jedni druge, da moramo da razumijemo jedni druge".

Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko u Srebrenici sretne Orića, Vučić je rekao: "prvo da vidimo ko će da ide, kako će da ide, kada će da ide i da li će da ide".

Upitan da li je razgovarao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Vučić je rekao da jeste i da je Dodik "vrlo ogorčen" na odluku o izručenju Orića BiH.

Dodao je da je mnogo tema o kojima će biti riječi na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske, s obzirom da treba mnogo toga zajedno da urade u infrastrukturnom smislu i povezivanju ekonomija.

Najavio je veću podršku Srbije Republici Srpskoj posebno u četvrtom kvartalu ove godine, a ako RS bude imala određenih poteškoća i bude željela i tražila, Srbija će, dodao je, biti spremna da joj pomogne i kroz robne kredite i na druge načine.

(Agencija FENA)

Na vrh