Vučić: Postoje tragovi zajedničkog djelovanja stranih i albanskih službi

26. Apr 2017. | 07:58 | NV
47696

Svakodnevne izjave albanskih političara o stvaranju velike Albanije su posljedica dobro koordinisane akcije, istakao je premijer Srbije Aleksandar Vučić jučer u Leskovcu, piše danas.rs.

Kako kaže Vučić, srpske službe sigurnosti su našle tragove zajedničkog djelovanja najmanje jedne strane službe sa obavještajnim agencijama iz Tirane i Prištine.

Postavlja se pitanje da li Albanci djeluju sami ili u koordinaciji s nekim sa našeg ili nekog drugog kontinenta, rekao je Vučić.

On je podsjetio da ga mnogi nisu dobro shvatili kada je poslije jednog sastanka u Briselu rekao predsjedniku Tomislavu Nikoliću da Albance nikada nije vidio takve i da je primjetio da su bili potpuno nezainteresovani za dijalog s Beogradom, kao i da su imali drugačiji odnos prema Evropskoj uniji.

“Svako može da govori šta želi, ali ne može da čini šta želi protiv ustavnog poretka. Ne znam šta i gdje ćete da formirate, ali znam da na teritoriji Srbije nećete. Za to vam dajem sve garancije i imate moju tvrdu riječ. A dobro znate da držim do svoje riječi”, rekao je Vučić i dodao da Srbija želi mir i stabilnost, ali da neće dozvoliti ponižavanje i otimanje teritorije.

Vučić je rekao da postoji mogućnost da Albanci svakodnevno pominju veliku Albaniju jer žele da se ta ideja legitimizuje, da se svi naviknu na to i da postane normalno da se o tome govori, a da niko ne reaguje.

On je izrazio zahvalnost evropskom komesaru Johanesu Hahnu zbog toga što je reagovao na te izjave, jer je to bilo veoma važno.

“Zbunila me je oštrina napada Hashma Thacija na Evropsku uniju i Hahna, bez obzira na to što je ta reakcija bila u najblažoj formi. Bez obzira na to što neki imaju izbore i političku krizu u Albaniju, nije to dovoljno. Ima tu još nešto. Možda EU potcejnuje to što se zbiva u Tirani i Prištini, i u djelu lokalnih organa vlasti u Preševu”, rekao je Vučić, dodajući da je jedan od lidera Albanaca s juga Srbije, Jonuz Musliu uključen u to da bi Srbiju isprovocirali da reaguje i da bi onda od njega napravili nacionalnog heroja, dok su u Albaniji ugoržena ljudska prava.

 

NV / danas.rs

Na vrh