Vučić: Srbija je spremna na kompromis oko Kosova

21. Sep 2017. | 21:34 | NV
vucic(79)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao na 72. zasjedanju Generalne skupštine UN-a da je prioritet Srbije održavanje stalnog mira u regiji, piše Beta, prenosi agencija Patria.

Vučić je kazao i da je postizanje političkog rješenja za Kosovo prioritet za Srbiju.

Vučić je ponovio da Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i pozvao članice UN da se ne dozvoli prijem Kosova u UNESCO.

On je dodao da je sve u briselskom dijalogu Beograda i Prištine postignuto uz teške kompromise, dodavši da za četiri godine dijaloga niko nije stradao u međuetničkim tenzijama na Kosovu.

Predsjednik Srbije je u svom govoru pred Generalnom skupštinom UN u New Yorku rekao da su nacionalni prioriteti Srbije političko rješenje za Kosovo, ekonomski razvoj i integracija u Evropsku uniju.

Vučić je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali da “neće da govori o nepoštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije nego o naporima za rješavanje vijekovnog problema” jer Srbija treba da “gradi budućnost sa Albancima”.

Prema njegovim riječima, Srbija je spremna na “teške kompromise” u traženju prihvatljivih rješenja i da je Briselski sporazum rezultat kompromisa dvije strane.

Vučić je dodao da je “korak naprijed” što u posljednje četiri godine na Kosovu nije bilo etnički motivisanih ubistava.

 

NV / NAP

Na vrh