Vujošević: Ovi momci su jedino što BiH ima, samo su oni bili spremni igrati

28. Jul 2017. | 15:13 | NV
IMG_1390

Uoči početka pretkvalfikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u košarci, održana je konferencija za medije na kojoj su govorili selektor naše reprezentacije Duško Vujošević, kapiten Adin Vrabac i Markus Lončar, piše agencija Patria.

Selektor Vujošević je na početku istakao da se ne treba vraćati na ono što je bilo s otkazima glavnih igrača, već da se treba okrenuti realnosti i pokušati napraviti rezultat s igračima koje ima na raspolaganju.

“Oni koji su se odazvali pokazali su veliku želju, naporno su radili svaki trening. Vrijeme kad se održavaju pripreme zahtjeva jednu veliku žrtvu, ne treba gubiti vezu s realnošću. Ekipa je dosta oslabljena, ali šta je tu je. Ovo je jedino što BiH ima u ovom trenutku, jer su jedino oni bili spremni igrati, ali ne treba otvarati neke frontove i zatvarati vrata onima koji bi eventualno u budućnosti promijenili mišljenje i zaigrali za reprezentaciju”, istakao je Vujošević.

Selektor je istakao kako se radi o mladim i neiskusnim igračima koji baš zbog toga zaslužuju punu podršku javnosti.

“Nosimo breme neiskustva, ali ovi momci zaslužuju podršku, jer su mladi i treba im. Svojim odnosom na treningu kod mene su zaslužili i da im progledam na neke greške, jer one su posljedica neiskustva”, kazao je Vujošević.

Vujošević je istakao kako je Švedska, naš prvi protivnik u kvalifikacijama, favorit, ali da to ne mora ništa značiti.

“Oni su favoriti na svom terenu, a mi bi napravili veliku stvar sa iznenađenjem. Kada se završi utakmica, mora se završiti i sca priča o njoj. Nema produženog eha. Generalno, mi smo bez pravljenja alibija”, istakao je selektor naše reprezentacije.

Kapiten Adin Vrabac je istakao kako je atmosfera u reprezentaciji sjajna. Da su na okupu uglavnom mladi igrači koji za mjesec dana, koliko su zajedno na pripremama, nisu imali niti jedan problem.

“U timu je dobra atmosfera, dobro radimo mjesec dana, to se već isplaćuje. Doći će neki rezultat. Počeli smo se spremati za Šveđane, ali će i oni biti spremni. Imat ćemo energije da se pokažemo i odigramo maksimalno. Velika je odgovornost biti kapiten reprezentacije”, poručio je kapiten Vrabac.

Markus Lončar je istakao kako su igrači fizički itekako spremni za sve napore koji su pred njima.

“Atmosfera je zaista dobra, pripremne utakmice smo lomili u drugom poluvremenu, dobro smo fizički spremni. Bilo bi dobro i lijepo da u Švedskoj pobijedimo. Bilo bi nam lakše da nastavimo kvalifikacije”, kaže Lončar.

Reprezentacija BiH prvu utakmicu pretkvalifikacija igra 2. avgusta u Švedskoj, a tri dana kasnije u Skenderiji dočekuje Slovačku. Pored njih, u našoj grupi se nalazi još Armenija, a plasman dalje osigurat će dvije prvoplasirane reprezentacije.

Prije konferencije za medije, potpredsjednik KS BiH Sejo Bukva potpisao je sponzorski ugovor s proizvođačem sportske opreme No1, koji će u narednom periodu odjevati opremom sve selekcije.

 

NV / NAP

Na vrh