VW uhvaćen u prevari, moguća kazna 18 milijardi dolara

Američka agencija za zaštitiu okoline (EPA) optužila je grupaciju Volkswagen da je uz pomoć softverskog uređaja prikrivala stvarni nivo zagađenja dizel motora koji su ugrađeni u skoro pola miliona vozila na tržištu SAD

20. Sep 2015. | 22:01 | S.M
47137


EPA navodi da je Volkwagen u svoja vozila instalirao uređaj koji značajno smanjuje emisije azotnih oksida, ali samo u slučaju kada je automobil podvrgnut strogim testovima koji služe za mjerenje tih emisija.

"Vozila su opremljena softverom koji isključuje kontrolu emisije u uobičajenim uslovima vožnje, a uključuje ga kada automobil prolazi testove emisije", otkriva EPA.

Ta agencija navodi da je softverski uređaj za lažiranje emisije ugrađen u 482.000 automobila marki Audi i Volkswagen koji su proizvedeni od 2009. do 2015. godine.

U pitanju su putnička vozila pogonjena četvorocilindarskim dizel motorima, a uglavnom je riječ o modelima Jetta, Beetle, Golf, Passat i Audi A3.

Zahvaljujući softverskoj prevari, vozila mogu da proizvedu i do 40 puta više štetnih gasova nego što je dozvoljeno, što predstavlja opasnost po javno zdravlje, navodi EPA.

Američke vlasti naredile su Volkswagenu da povuče sporne automobile sa tržišta, a njemački proizvođač naveo je u saopćenju kako sarađuje sa istražiteljima.

Postojeći federalni zakon za ovakve slučajeve predviđa maksimalnu kaznu od 37.500 dolara, po automobilu, pa bi teoretski ukupna kazna mogla da dostigne i 18 milijardi dolara.

Na vrh